بررسی دستگاه اولتراسوند در فیزیوتراپی:
یک تصور غلط رایج در مورد فیزیوتراپی این است که فیزیوتراپی فقط به تکنیکهای ماساژ و تجویز حرکات ورزشی محدود میشود. در صورتی که امروزه روشهای مدرنی در دسترس هستند که تیم فیزیوتراپی ما در کلینیک نوید از آنها برای درمان بسیاری از بیماریهای اسکلتی-عضلانی استفاده میکنند. اولتراسوند تراپی یک تکنیک تشخیصی-درمانی است که در آن از امواج اولتراسوند برای تشخیص و درمان مشکلات مختلف اسکلتی-عضلانی از جمله آسیب بافتی و اسپاسم عضلانی استفاده میشود.
محدوده شنیداری طبیعی انسان از 20 هرتز تا 20000 هرتز در نظر گرفته میشود. فراتر از این حد یعنی بالای 20000 هرتز، ارتعاش مکانیکی ایجاد شده به عنوان امواج اولتراسوند (فراصوت) شناخته میشود. این امواج میتوانند اثرات درمانی داشته باشند و همچنین برای تصویربرداری تشخیصی استفاده شوند.
اولتراسوند تراپی یک نوع الکتروتراپی است که سالهاست در فیزیوتراپی زانو، فیزیوتراپی کمر و سایر قسمتهای بدن مورد استفاده قرار میگیرد. این روش شامل استفاده از امواج اولتراسوند به منظور درمان انواع آسیبها میباشد.
فیزیوتراپی اولتراسوند به افزایش جریان خون به صورت موضعی کمک میکند و درد، تورم و التهاب را در ناحیه مدنظر کاهش میدهد. به طور کلی میتوان از آن به عنوان راهی برای تسکین درد، درمان جراحات و بهبود توانایی افراد در انجام فعالیتهای روزانه استفاده کرد.
انواع اولتراسوند در فیزیوتراپی:
دو نوع اولتراسوند تراپی وجود دارد:
1-اولتراسوند حرارتی
در اولتراسوند حرارتی، انتقال مداوم امواج صوتی منجر به ارتعاش مولکولهای بافت و در نتیجه گرم شدن پوست و عضلات میشود. این اثر حرارتی منجر به افزایش جریان خون، افزایش متابولیسم سلولهای بافت و در نتیجه بهبود بافت نرم میشود.
اولتراسوند حرارتی برای درمان دردهای ناشی از کشیدگی و رگ به رگ شدن، درد بافت نرم و سایر مشکلات اسکلتی-عضلانی استفاده میشود. همچنین میتواند برای درمان مشکلات دیگری مانند فیبروم رحم، سرطان پروستات و مشکلات پوستی استفاده شود.
2-اولتراسوند غیر حرارتی (مکانیکی):
در اولتراسوند مکانیکی که به عنوان کاویتاسیون اولتراسونیک نیز شناخته میشود، امواج ایجاد شده توسط اولتراسوند باعث ایجاد اختلاف فشار در مایعات بافتی میشود. این اختلاف فشار منجر به تشکیل حباب میشود. زمانی که این حبابها با اجسام جامد داخل بدن برخورد میکنند، میترکند و امواج ضربهای ایجاد میکنند. این امواج به کاهش التهاب، کاهش تورم بافت و در نتیجه کاهش درد کمک میکند. همچنین میتوان از این امواج برای اقدامات مختلفی مانند شکستن سنگ کلیه استفاده کرد.
نحوه کار دستگاه اولتراسوند تراپی:
دستگاه اولتراسوند با ارسال امواج از طریق کریستالهای موجود در پروب کار میکند. با ارسال امواج، پروب مرتعش میشود و امواج از طریق پوست به بافتهای بدن منتقل میشوند. امواج انرژی را به بافتها منتقل میکنند تا اثرات موردنظر را ایجاد کنند.
اولتراسوند همچنین میتواند بر روی بافتهای اعماق بدن شما بدون تأثیر بر سایر بافتهای نزدیک به سطح متمرکز شود. فرکانس و شدت اولتراسوند، مدت زمان اعمال آن و ناحیه کاربرد آن همگی توسط فیزیوتراپیست مجرب تعیین میشود.
تفاوت سونوگرافی تشخیصی و اولتراسوند تراپی:
اولتراسوند تراپی که توسط فیزیوتراپیست انجام میشود با سونوگرافی تشخیصی که ممکن است به دلایل مختلف تجربه کرده باشید، متفاوت است. سونوگرافی تشخیصی برای گرفتن تصویری از بافتهای زیرین استفاده میشود.
به عنوان مثال برای تشخیص مشکلات مربوط به کیسه صفرا، معاینه توده سینه، بررسی غده تیروئید، بررسی مشکلات دستگاه تناسلی و پروستات و برای مشاهده رحم و تخمدانها و بررسی سلامت کودک در دوران بارداری از سونوگرافی استفاده میشود.
اما فیزیوتراپیستها از دستگاه اولتراسوند برای درمان و کمک به بازیابی بافت استفاده میکنند.
دوره آموزش تعمیرات تجهیزات پزشکی
دوره های آموزش تعمیرات تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی