آمبوبگ چیست؟
آمبوبگ یک ابزار پزشکی است که زمانی که تنفس یک بیمار برای لحظاتی متوقف می شود یا اینکه بیمار نمی تواند درست نفس بکشد و نیاز به کمک دارد، باعث می شود هوا وارد ریه بیمار شود و دیگر مشکلی از این جهت نداشته باشد. این ابزار، بخشی جدا نشدنی و ضروری از جعبه کمک های اولیه به شمار می رود.
به طور معمول از آمبوبگ فقط پزشکان متخصص و آموزش دیده استفاده می کنند؛ اما اگر شرایط اضطراری ای پیش آید، افراد عادی ای که در این زمینه آموزش هایی دیده اند هم می توانند از آن برای نگه داشتن هوا داخل ریه های بیمار و نجات جان او بهره ببرند.
چگونه می توان با آمبوبگ، CPR انجام داد؟
قدم اول برای انجام این کار این است که ابتدا ببینید کار دیگری نمی توان انجام داد تا بیمار بتواند مجددا نفس بکشد. اگر راهی نیافتید از آمبوبگ استفاده کنید. سپس اطمینان حاصل کنید که مخاط یا جسمی خارجی یا حتی زبان خود بیمار، مجرای تنفسی اش را مسدود نکرده باشد. در مرحله بعد سرِ بیمار را به عقب خم کنید تا بینی او در بالا قرار بگیرد. برای این کار می توانید حوله یا بالشتی را در زیر گردن یا شانه های او بگذارید.
مطمئن شوید که آمبوبگ کاملا پلمپ شده و به طور درست و مناسب به لوله اکسیژن وصل شده باشد. لوله نیز باید به رگلاتوری که بر روی مخزن قرار دارد، متصل شود. ماسک را کامل روی دهان و بینی بیمار بگذارید. اگر این کار به درستی انجام نگیرد، هوا از ماسک خارج می شود، به ریه ها نمی رسد و کل کار بیهوده خواهد بود. اکنون می توانید کار تهویه را شروع کنید. آمبوبگ را به میزانی فشار دهید که قفسه سینه بیمار مانند مواقعی که به طور طبیعی تنفس می کند، بالا بیاید. برای کودکان هر 2 تا 3 ثانیه یک بار و برای بزرگسالان هر 5 تا 6 ثانیه یک بار این کار را انجام دهید.
نحوه عملکرد آمبوبگ چگونه است؟
زمانی که یک امدادگر، آمبوبگ را فشار می دهد، گاز از راه یک شیر یک طرفه هدایت می شود. پس از آن، ماسک، موجب می شود که گاز به نای، برونش و ریه های بیمار منتقل شود. برای برگرداندن نفس بیمار و نجات جان او باید بین 500 تا 800 میلی لیتر هوا به وسیله آمبوبگ برسد. در صورتی که لوله ها اکسیژن مورد نیاز را به بیمار برسانند و قفسه سینه او با هر بار تنفس، بالا بیاید؛ مشخص می شود که ریه بیمار به میزان لازم هوا دریافت می کند. در این حالت، رسیدن مقدار 400 تا 600 میلی لیتر هوا کافی به نظر می رسد.
در نظر گرفتن این نکته بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا اگر هوا به مقدار اضافه وارد ریه های بیمار شود، ریه ها باد می کنند و به آن ها فشار می آید. علاوه بر این، ممکن است این هوای اضافه وارد معده بیمار شود و آن را منبسط کند که در ادامه، استفراغ بیمار را در پی دارد. در این میان، مهارت امدادگر برای پیشگیری از چنین وقایعی، اهمیت زیادی دارد.
آمبوبگ و انواع آن
یک مخزن هوایی سیلیکونی و یا پلاستیکی می باشد که بطور دستی در ایجاد فشار مثبت ریوی درشرایط پنوموتوراکس و یا در تنفس مصنوعی هنگام سی پی آر استفاده می شود.
حجم مخازن آمبوبگ با توجه به کارایی آن متفاوت است و در حجم های 500،600، 1500 و 2000 سی سی ساخته و به بازار عرضه می گردد.
آمبوبگ در تمامی مراکز درمانی و اورژانس ها مورد استفاده قرار می گیرد.
اجزای آمبوبگ
آمبوبگ قطعات مختلفی را دارا می باشد.
مهم ترین قطعات آن شامل سه قطعه ی اصلی رابط اکسیژن، بگ ذخیره و دریچه ی ویو می باشد که به راحتی هنگام شست شو به از هم جدا شده و با ماده ی مخصوص به مدت ۱۵ دقیقه ضد عفونی می گردد.