مدها یا حالات دستگاه بای پپ:
این دستگاه می تواند دارای مدهای S، T، S/T، CPAP و AVAPS باشد. در بای پپ S، دستگاه به طور عادی روی فشار بازدمی یا epap کار می کند و زمانی که حسگرهای جریان هوا تلاش بیمار را برای تنفس حس کنند، دستگاه فشار ipap(فشار دمی) را اعمال می کند و سپس مجدد به فشار epap یا بازدمی باز می گردد.
در بای پپ ST نیز عملی مشابه S اتفاق می افتاد اما در عین حال در این دستگاه یک نرخ بک آپ(ذخیره ریتم تنفسی) نیز تنظیم می شود تا این اطمینان حاصل شود که چنان چه بیمار در یک بازه زمانی به خودی خود تنفس مرتب نداشت، با کمک دستگاه از یک کمینه تعداد تنفس در دقیقه برخوردار باشد.
معمولا بیمارانی که دارای وزن بالا و ریتم تنفسی کوتاه مدت هستند از بای پپ ST استفاده می کنند. از دیگر مدهای دستگاه بای پپ، مد AVAPS است که مد حجمی دستگاه نام دارد و به گونه ای تنظیم می شود که با تغییر سریع تر فشار هوا، کمک می کند تا هنگام تنفس، ریه ها به حجم تنفسی استاندارد برسند.
نکات مهم در استفاده از بای پپ:
- از دستگاه بای پپ معمولا در طول شب استفاده می شود اما در صورت لزوم و در حالتی که بیمار نیاز به دستگاه دارد می توان در طول روز هم از آن استفاده کرد.
- احتمال دارد بیمار در ابتدای استفاده از دستگاه به ماسک و عملکرد دستگاه عادت نداشته باشد. در این شرایط توصیه می شود چند ساعت در روز با فاصله زمانی از دستگاه استفاده شود تا بیمار کم کم به آن عادت کند.
- استفاده از ماسک بای پپ از نازال بهتر است زیرا ماسک علائم مختلف مانند درد در قسمت چشم یا سینوس را نیز کاهش می دهد.
- در انتخاب سایز و مدل ماسک باید دقت شود زیرا در غیر این صورت نشتی هوا از ماسک به پوست آسیب زده و می تواند باعث حساسیت یا زخم شدن پوست شود.
- هنگام استفاده از ماسک نباید چیزی خورده یا نوشیده شود.
- این دستگاه به هیچ وجه نباید بدون تجویز پزشک استفاده شود.
- بای پپ نباید کج یا وارونه شود زیرا آب قسمت مرطوب کننده وارد دستگاه می شود و به آن آسیب می زند.
- هنگام حمل دستگاه باید آب مرطوب کننده آن خالی شود.
- دستگاه باید روی سطح کاملا صاف و هموار قرار بگیرد.
- بای پپ نباید در محیطی با دمای بیش از ۳۵ درجه استفاده شود زیرا باعث سوزش مجاری تنفسی بیمار می شود.
- بای پپ نباید نزدیک دستگاه تهویه هوا، رادیاتور و دستگاه هایی که باد گرم تولید می کنند قرار گیرد.
- دستگاه نباید هنگام تمیز کردن به برق متصل باشد.
- فیلتر بای پپ باید هفته ای یک بار شسته شود.
- اگر دستگاه صدای غیر معمول داشت نباید از آن استفاده شود.
نظافت قسمت های مختلف دستگاه بای پپ:
فیلتر هوای ورودی:
فیلتر هوا باید هر هفته یا ماکزیمم هر ۱۰ روز تمیز شود. برای این کار فیلتر را خارج کرده و آن را با آب معمولی بشویید و سپس کامل خشک کنید.
قاب دستگاه:
دستگاه را از برق جدا کنید و آن را با یک دستمال تمیز و خشک همراه با کمی مایع ضد عفونی کننده مانند آب و الکل تمیز نمایید.
لوله خرطومی:
این قسمت از دستگاه باید هر هفته پس از جدا شدن از دستگاه و ماسک در آب گرم و مایع تمیز کننده شسته شده و سپس در مجاورت هوا خشک شود.
ماسک:
ماسک و نازال باید هر روز یا حداکثر هر هفته تمیز شوند. این کار باید با استفاده از آب گرم و مایع ضد عفونی کننده انجام شود و ماسک پیش از اتصال به لوله خرطومی کاملا خشک گردد.