بررسی اجزا و عملکرد دستگاه الکتروکوتر

 

بررسی دستگاه الکتروکوتر:

دستگاه الکتروکوتر یا کوتر حرارتی یک وسیله الکتریکی است که به روش سوزاندن، بافت مورد نظر را در حین جراحی برش می دهد و مزایای بسیاری نسبت به تیغ جراحی دارد و از آسیب به بافت و خونریزی زیاد جلوگیری می کند.

در بسیاری از عمل های جراحی، در صورت استفاده از تیغ جراحی برای برش، ممکن است به بافت آسیب وارد شده و عروق خونی و مویرگ ها پاره شوند و یا انعقاد خون پس از عمل جراحی به راحتی صورت نگیرد. در این موارد ممکن است مشکلات غیر قابل بازگشتی برای بیمار به وجود آید و یا دچار خونریزی خیلی شدید شود. این خونریزی می تواند سرعت جراحی را کاهش داده و پس از جراحی نیز مشکلاتی را برای بیمار به همراه داشته باشد. در چنین مواردی می توان از دستگاه الکتروکوتر استفاده کرد که مدهای مختلف دارد و برش هایی بسیار دقیق و با خونریزی کم ایجاد می کند.  

 

عملکرد الکتروکوتر:  

 

این ابزار جراحی، الکتریکی است و بافت را به وسیله سوزاندن برش می دهد. با اعمال جریان الکتریکی میان پروب دستگاه و بافت، تمرکز حرارت بر روی محل مورد نظر انجام گرفته و برش ایجاد می شود. دستگاه الکتروکوتر در ابتدا برای ایجاد انعقاد در محل برش استفاده می شد اما امروزه برای ایجاد برش نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه بیشتر در جراحی های چشم، صورت و جراحی های پلاستیک و ترمیمی استفاده می شود. 

 

الکتروکوتر در واقع یک ژنراتور بسامد رادیویی است که دو الکترود به آن وصل هستند. یکی از الکترودها فعال است و سطح مقطع کوچک تری نسبت به دیگری دارد و معمولا به شکل یک پروب یا ابزار ساخته می شود که به آن قلم کوتر نیز گفته می شود و مستقیما برای برش بافت به کار می رود. الکترود دیگر که غیر فعال است بزرگ تر بوده و صفحه بیمار نیز نامیده می شود. این الکترود یک فلز مسطح است که زیر ران یا باسن بیمار قرار می گیرد. امروزه از یک پد الکترود به جای صفحه فلزی استفاده می شود که یک بار مصرف بوده و به ران بیمار چسبانده می شود. عملکرد دستگاه به این صورت است که جریان گذرنده از الکترود غیر فعال از الکترود فعال نیز می گذرد. اما چون سطح مقطع الکترود فعال کوچک تر است چگالی جریان بزرگ خواهد شد و این اختلاف چگالی بین دو الکترود باعث ایجاد حرارت زیادی می شود که توسط آن بافت برش داده می شود. 

 

بافتی که زیر الکترود غیر فعال قرار گرفته(معمولا ران بیمار) اندکی گرم می شود. در بعضی موارد دستگاه الکتروکوتر دارای دو الکترود فعال است که به صورت جداگانه به صورت Hand piece در دست جراح قرار می گیرند و چون چگالی جریان در این الکترودها زیاد است هر دو می توانند بافت را تخریب کنند. دسته الکترود که در دست جراح است ایزوله بوده و با یک سوییچ اعمال جریان را ممکن می سازد. 

 

  

 

  

 

کاربردهای دستگاه الکتروکوتر:  

 

کاربرد الکتروکوتر در عمل های جراحی است که نیاز به ظرافت و دقت بیشتر وجود دارد و هم چنین اگر با چاقوی جراحی معمولی، عمل جراحی انجام داده شود امکان آسیب به بافت و خونریزی بالا می رود. این دستگاه در جراحی های زنان، لاپاراسکوپی، گوش و حلق و بینی، چشم و پلاستیک بیشتر استفاده را دارد. از میان این موارد، در جراحی چشم و پوست بیشتر به کار می رود زیرا نیاز به ظرافت بیشتری در عملکرد جراح وجود دارد. در مدل های جدید این دستگاه از گاز آرگون استفاده می شود که خونریزی را در بافت هایی مانند مغز استخوان و عضله کنترل می کند.  

 

اجزای دستگاه الکتروکوتر:  

• قلم تک قطبی: به این قلم، مونوپولار یا الکترود فعال نیز گفته می شود که در دست جراح قرار گرفته و مستقیم برای برش(Cutting) یا انعقاد(Coagulation) استفاده می شود. 

• الکترودهای قلم تک قطبی که بر اساس نوع جراحی در شکل و ابعاد خاصی انتخاب می شوند. این الکترود باید سطح صاف داشته باشد و به بافت نچسبد. 

 

• پلیت(Plate) بیمار یا صفحه کوتر که الکترود غیر فعال نامیده شده و با یک کابل به دستگاه اتصال داده می شود. با توجه به حداکثر توان دستگاه باید حداقل سطح تماس صفحه با بدن بیمار رعایت شود تا ایمنی بالا وجود داشته باشد. این صفحه از سیلیکون هادی نرم ساخته می شود و کابل اتصال آن ۳ متر است. با استفاده از این کابل می توان دستگاه را به الکتروکاردیوگراف نیز متصل نمود. 

 

• پنست دو قطبی: در کنار این وسیله کابل اتصال آن به دستگاه نیز عرضه می شود. این قسمت برای انعقاد مورد استفاده قرار می گیرد و تنها نوک آن هادی است. قسمت های دیگر آن که در دست جراح قرار می گیرد عایق هستند و دست جراح را نمی سوزانند. 

 

• پدال پایی: این بخش از دستگاه دارای دو رنگ آبی و زرد است که ژنراتورها را فعال می کند. پدال زرد برای برش و پدال آبی برای انعقاد استفاده می شود. این قسمت ضد اشتعال است و ایمنی بالایی دارد. 

 

روش های عملکرد دستگاه:

• مونوپولار(Monopolar): در این روش که تک قطبی نیز نامیده می شود جریان به محل مورد نظر رفته و پس از ایجاد برش در بافت، به صفحه بیمار و سپس به دستگاه بر می گردد. از این روش در جراحی هایی که احتمال خونریزی زیادی دارند استفاده می شود و طیف جریانی آب بیشتر است. 

 

• بای پولار(Bipolar): روش دو قطبی در جراحی های حساس تر مانند مغز و اعصاب استفاده می شود که لازم است قدرت الکتریسیته دستگاه کم شود تا از خونریزی جلوگیری به عمل آید. علاوه بر این به بافت های کناری نیز آسیبی وارد نشود. این روش بدین صورت است که صفحه بیمار حذف می شود و جریان از همان ابزاری که وارد شده خارج می شود. 

 

 

مزایای استفاده از الکتروکوتر:

 

• افزایش دقت و سرعت در عملکرد جراح 

• جلوگیری از خونریزی 

• توقف سریع خونریزی 

• جلوگیری از ایجاد زخم یا Scar پس از عمل 

• آسیب کمتر به بافت تحت عمل و نواحی مجاور آن 

• استریل بودن دستگاه به دلیل حرارت آن. 

 

دستگاه الکتروکوتر چه مد هایی دارد؟

• مُد برش(Cut): در این مد، چگالی جریانی که از بافت می گذرد در حدی است که مایعات درون سلولی بافت ناحیه عمل را گرم و تبخیر کرده فشار بخار درون سلول ها غشاء را پاره می کند و باعث برش می شود. 

 

• مُد انعقاد(Coagulation): پس از برش بافت، باید از این مد استفاده شود تا خونریزی بافت متوقف گردد. چگالی جریان این حالت کمتر از برش است. 

 

• مُد غیر تماسی(Spray Coagulation یا Noncontact یا Fulguration): در این حالت بدون نیاز به تماس الکترود با بافت، با استفاده از جریان فرکانس بالا،ولتاژ و مدولاسیون قوی ایجاد می شود و کاربرد آن در شرایطی است که نیاز به توقف خونریزی در عروقی که مستقیما در دسترس نیستند وجود داشته باشد. این مُد دارای الکترودهای باریک و کوچک است. 

 

• مُد ترکیبی(Blend): انجام هم زمان برش و انعقاد. 

 

  

 

  

 

خرید دستگاه الکتروکوتر در بازار تجهیزات پزشکی ایران:  

انواع مختلف دستگاه الکتروکوتر در بازار تجهیزات پزشکی ایران وجود دارند. هنگام خرید این وسیله باید دقت شود که تمامی اتصالات دستگاه به درستی قرار گرفته باشند. هم چنین سطح الکترودها پستی و بلندی نادرست نداشته باشد زیرا ممکن است به بدن بیمار آسیب وارد کند یا باعث سوختگی شود.

 

 

۵
از ۵
۸ مشارکت کننده

نوشته های اخیر

دسته بندی ها

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش