بررسی دستگاه فسفرپلیت:
فسفرپلیت همانند فیلم های قدیمی و معمولی میباشد که حتی اندازه، ضخامت و حتی حساسیت به نور را هم میتوان جزء تشابه این دستگاه با دستگاه های قدیمی دانست. تنها تفاوتی که دستگاه فسفرپلیت را از سایر دستگاه متمایز کرده است بکار گیری یک سنسور بجای فیلم در این دستگاه میباشد. سنسورهای اسکنر فسفرپلیت بیسمی بوده و با قرار دادن آن در درون دهان و پس از عسکبرداری بجای روش های سنتی که در آنها با استفاده از مواد ظهور و ثبوت و در تاریک خانه عکس را ظاهر میکردند در فسفسر پلیت با تاباندن اشعه ایکس به کریستال های فسفرپلیت، تصاویر در بلورهای فسفر ذخیره میشود و توسط اسکنر لیزری خوانده می شوند و سپس برای تشخیص، به تصویر دیجیتال تبدیل میشوند. پس از تبدیل تصاویر به تصویر دیجیتال، این تصاویرها بر روی سیستمی که پلیت ها در آن قرار گرفته اند ذخیره میشوند تا هر زمان که دندانپزشک نیاز به آن پیدا کند بتواند به راحتی به سابقه بیمار دسترسی داشته باشد.
چند نمونه از نکاتی که باید در مورد فسفرپلیت بدانید :
دستگاه فسفر پلیت دندانپزشکی از جمله تجهیزاتی است که دارای سنسورهایی میباشد که پس از قرارگیری در دهان بیمار اقدام به ثبت تصاویری با کیفیت بسیار بالا کرده و در تشخیص دقیق مشکلات دهانی و دندانی بسیار موثر می باشد. اما باید یادآور شد قبل از تهیه آن چند نکته را در نظر داشته باشید :
تعداد سنسورها:
در بازار فسفرپلیت هایی با سنسورهای مختلفی وجود دارد که بهتر است دستگاه فسفرپلیت چهار سنسور با سایزهای مختلف را تهیه کنید تا جوابگوی تمامی بیماران باشید.
سایز پلیت ها:
پلیت های فسفرپلیت هم مانند سنسورها دارای سایزهای مختلف میباشد که با توجه به سایزهای دهانی بیماران مختلف بهتر است پلیت ها در 4 الی5 سایز مختلف تهیه شود تا به بهترین نحوه در دهان قرار گیرد و موقعیت تمام دندان های فک بالا و پایین را در قسمت تاج و ریشه دندان به راحتی مشخص کند.
کیفیت تصویر:
قبل از انجام هر عملیاتی بر روی دندان، تهیه تصویرهای با کیفیت میتواند کمک شایانی به نحوه ی عمکرد درمان به پزشک معالج کند تا تمامی قسمت های مختلف دهان و دندان بیمار را که با استفاده از چشم قابل مشاهده نیستند را به خوبی مشاهده کند. بنابراین در تهیه این دستگاه به رزولوشن آن دقت کنید تا تصاویر با وضوح بالا بر روی صفحه مانتیور به نمایش گذاشته شود.
کشور ساخت:
تنوع دستگاه فسفرپلیت با برندهای مختلف در بازار بسیار زیاد است پس قبل از تهیه آن به سازنده کشور آن توجه کنید تا توسط برندهای تولید کننده معتبری طراحی و تولید شده باشد.
تفاوت فسفرپلیت با رادیوگرافی:
عملکرد دستگاه فسفرپلیت و رادیوگرافی را میتوان مشابه هم خواند که تنها تفاوت های جزئی دارند.
در فسفرپلیت ها از کاست یا پلیت جهت تصویربرداری استفاده میشود به گونه ایی که اطلاعات تصویر تهیه شده از طریق اسکنر به کامپیوتر داده میشود تا از این طریق تصویرهای گرفته شده بر روی صفحه کامپیوتر به نمایش گذاشته شود اما در رادیوگرافی بر خلاف فسفرپلیت اطلاعات تصویری ذخیره شده در پنل های تخت یا یک شناساگر، به صورت مستقیم به کامپیوتر ارسال می شود تا بر روی صفحه مانیتور به نمایش در آید. یکی دیگر از تفاوت این دو دستگاه را میتوان در انتقال اشعه ایکس دانست که در فسفرپلیت اشعه ایکس کمتری به بیمار تابیده میشود.
تفاوت عکسبرداری با اشعه ایکس و فسفرپلیت:
عکسبرداری با اشعه ایکس با فسفرپلیت تفاوت زیادی دارد. اصلی ترین تفاوت آنها در نوع تصویربرداری دندان است. فسفرپلیت به صورت غیرمستقیم و اشعه ایکس به صورت مستقیم تصویربرداری می کند. اسکنرهای فسفرپلیت به صورت کاملا بیسیم و با ضخامت کم تصاویر را ثبت می کنند. اشعه ایکس با سرعت بیشتری تصاویر را به ثبت می رساند و زمان نمایش تصاویر در آن کمتر از سه ثانیه است. اما فسفرپلیت با سرعت کمی کار ثبت تصاویر را انجام می دهد. دستگاه اشعه ایکس زمانی که خراب می شود تعمیر آن هزینه بردار است به همین دلیل استفاده از آن صرفه اقتصادی ندارد. اما نگهداری و تعمیر فسفرپلیت با هزینه کمتری همراه است و این می تواند اصلی ترین تفاوت آنها باشد. سنسورهای موجود در دستگاه اشعه ایکس با ضخامت بالاتری نسبت یه فسفرپلیت در اختیار کاربران قرار می گیرند.
امکان نصب سنسورهای سایز یک و دو اشعه ایکس به کامپیوتر وجود دارد اما شما بیشتر می توانید از سایز یک آن استفاده کنید. اما سنسورهای فسفرپلیت دارای ۵ سایز مجزا هستند که شما می توانید به صورت همزمان از آنها استفاده کنید. شما با خرید یک دستگاه ۵ سایز را در اختیار دارید و این باعث صرفه جویی در هزینه ها می شود. اگر چه هر دو دستگاه راحتی بیمار را در نظر گرفته اند اما سنسورهای فسفرپلیت به دلیل بیسیم بودن برای استفاده مناسب تر هستند. نازک و ظریف بودن دستگاه باعث شده تا به راحتی درون دهان بیمار قرار بگیرد و او را اذیت نکند. اما اشعه ایکس دارای سنسورهای با سیم بوده و ضخامت بالایی هم دارد که بیمار را هنگام عکسبرداری اذیت می کند. برای دندان های مولار بهتر است تا شما از دستگاه پیشرفته ای چون فسفرپلیت استفاده کنید. رادیوگرافی فسفرپلیت دارای حافظه داخلی است که تمام تصاویر در آن ذخیره می شود و شما همیشه به آنها دسترسی خواهید داشت. اما در اشعه ایکس نیاز است که شما دستگاه را به اسکنر یا کامپیوتر منتقل کنید. از دیگر تفاوت ها می توان به مساحت اکتیو سنسورها اشاره کرد. در فسفرپلیت ۱۰۰ درصد مساحت اکتیو فعال بوده به همین دلیل قابلیت ثبت عکس را دارد و تمام سطح سنسور می تواند تصاویر را ثبت کند. اما در اشعه ایکس درصد فعالی تنها ۳۵ تا ۴۰ بوده به همین دلیل هم قابلیت ثبت عکس را ندارد. اشعه ایکس برای سرمایه گذاری گزینه بهتری است.