بررسی دستگاه تمپانومتری
تست تمپانومتری برای تشخیص کم شنوایی در افراد با سنین مختلف انجام میشود. این تست به پزشکان و بیماران کمک میکند دریابند که مشکل کم شنوایی فرد با سمعک درمان پذیر هست یا اینکه نیاز به تجویز دارو وجود دارد.
تمپانومتری یکی از انواع تست امپدانس گوش و معاینهای است که به واسطهی آن عملکرد گوش میانی و میزان تحرک پرده گوش و استخوانهای رسانا بررسی میشود. در این آزمایش با اعمال تغییرات فشار هوا درکانال گوش موارد مورد نظر اندازهگیری میشود و پزشکان میتوانند مشکلات گوش میانی را تشخیص دهند و درمان مناسب با آن را اتخاذ کنند.
حتی پزشک در برخی از کودکان هر چند هفته یک بار تست تمپانومتری را تکرار میکند تا مشخص شود در طول زمان میزان مایع در گوش میانی چقدر است و آیا تغییر کرده است یا نه.
بعد از اینکه تست تمپانومتری انجام شد نتایج آن به شکل طرحهای گرافیکی یا تمپانوگرام ثبت میشود. پزشک با استفاده از نتایج تمپانوگرام و تفسیر تستهای آن اختلالات شنوایی را شناسایی میکند و درمان مناسب آن را انجام میدهد.
شیوه انجام تست تمپانومتری چگونه است؟
انجام آزمایش تمپانومتری سخت نیست و با تجربهی ناخوشایند همراه نخواهد بود. در ابتدای شروع آزمایش گوشیهای نرمی در گوش قرار داده میشود که باعث میشود فرد فشار هوای متفاوتی را تجربه کند. در حین انجام آزمایش هم لازم است فرد ساکت باشد و صحبت نکند یا اینکه چیزی نخورد. حتی به کودکان آموزش داده میشود که آب دهان خود را قورت ندهند.
اگر چه انجام این کارها تغییر زیادی در نتیجهی آزمایش ایجاد نمیکنند، با اینحال بهتر است فردی که قصد دارد تست را انجام دهد این کارها را انجام ندهد.
جراح گوش به بیمار توصیه میکند مراقبتهای بعد از جراحی را جدی بگیرد تا موفقیت حداکثری از جراحی تامین شود.
عملکرد دستگاه:
دستگاه تمپانومتر دارای یک میکروفون صدا، یک میکروفون ثبت کننده و یک پروب ارائه کننده فشار هوا می باشد. که فشار هوا را بر روی پرده اعمال می کند. هم زمان با اعمال فشار، صدا از طریق میکروفون به گوش فرستاده می شود. میزان عبور انرژی صدا حین حرکت پرده تمپان بر اثر فشار هوا توسط میکروفون ثبت می شود. با این روش می توان فشار گوش میانی را در زمانی که بیشترین عبور انرژی مشاهده می شود را اندازه گیری کرد.
میزان عبور انرژی در فشار 200- و 200+ به حداقل می رسد و در حالت عادی که پرده شل می باشد، بیشترین عبور انرژی را داریم و قله نمودار ما شکل می گیرد که این قله در فشار عادی گوش میانی شکل می گیرد. حال اگر گوش میانی ما بر اثر التهابات ویروسی دچار فشار منفی شود و ما احساس کیپی در گوش کنیم، در حسن تمپانومتری باید فشار منفی بر روی پرده اعمال شود تا پرده به حالت عادی برسد و در فشار منفی هست که بیشترین عبور انرژی را داریم پس از روی قله نمودار که در فشار منفی شکل گرفته است می توان به اندازه فشار منفی در گوش میانی پی برد.
انواع تایپ های تمپانوگرام
تمپانوگرام بر اساس فشار قله ای و ارتفاع تمپانوگرام دسته بندی می شود که شامل:
- Type A: اگر فشار قله ای بین 100- تا 5+ باشد و ارتفاع قله بالاتر از 0/3 باشد به آن Type A گفته می شود که نشان دهنده نرمال و طبیعی بودن است.
- Type B: بر اثر عفونت و ترشح مایع و یا پارگی پرده گوش ایجاد می شود و هیچ قله و نموداری شکل نمی گیرد و فقط ممکن است خط صاف به ما نشان دهد.
- Type C: فشار قله نمودار اگر بالاتر از 100- باشد یعنی فشار منفی گوش میانی افزایش داشته و غیر طبیعی است و نشان دهنده اوایل التهاب و عفونت می باشد. ارتفاع قله تمپانوگرام در این تایپ بالاتر از 0/3 است و طبیعی است.
- Type As: در این تایپ فشار قله ای نرمال است اما ارتفاع قله ای نمودار کاهش پیدا کرده و به زیر 0/3 رسیده است. یعنی یک نوع سختی و سفتی در حرکت پرده گوش دیده می شود.
- Type Ao: در این تایپ فشار قله ای نرمال اما ارتفاع قله از حد استاندارد افزایش پیدا کرده که نشان دهنده نازک بودن پرده تمپان و یا اختلال در زنجیره استخوانی (قطع احتمالی زنجیره).
چرا از تمپانومتری استفاده میشود؟
همان طور که گفته شد این تست وجود یا عدم وجود فشار منفی و مایع و عفونت در گوش و پارگی های ریز پرده را نشان می دهد. هم چنین از این تست برای بررسی عملکرد شیپور استاش استفاده می شود. در کودکان که معمولاً دچار اختلال شیپور استاش هستند، انجام این تست به پی گیری و وضعیت گوش میانی و روند درمانی کمک فراوانی می کند. در کسانی که می خواهند از سمعک استفاده کنند نتایج این آزمایش بسیار مهم می باشد.
اگر مشکلات در گوش میانی مشاهده شود (اعم از وجود مایع و عفونت و ...) ابتدا درمان انجام می شود و پس از آن تجویز سمعک صورت می گیرد. در بعضی از مواقع کم شنوایی ممکن است بر اثر مایع و عفونت باشد که با انجام تست تمپانومتری و درمان دارویی دیگر نیاز به استفاده از سمعک نباشد.