بررسی یخچال بانک خون
یخچال بانک خون از مهم ترین و ضروری ترین تجهیزات مورد استفاده در مراکز خون شناسی می باشد که به منظور ذخیره سازی خون کامل، و دیگر اجزای خونی مانند سلول های خون و یا پلاسما و پلاکت مورد استفاده قرار می گیرد.
یخچال و فریزر بانک خون به دلیل ساختاری که دارد، باعث حفظ طراوت و یکپارچگی خون و اجزای خون میشود. در بسیاری از بیمارستان ها یخچال بانک خون وجود دارد. این یخچال در واقع مکانی برای نگهداری خون و فرآورده های خونی است. برای اینکه خون و فرآوردهای خونی در بهترین شرایط و سالم بماند باید همواره میزان دمای محیط و یخچال و فریزر بانک خون کنترل شود.
اجزای یخچال بانک خون
از وسایلی که در بانک خون وجود دارد می توان به دستگاه سروفیوژ و بن ماری اشاره کرد.
دستگاه سروفیوژ:
این دستگاه همان سانتریفیوژ است که سایز کوچکتری دارد که برای سانتریفیوژ کردن لوله های آزمایشگاهی به کار می رود. از مزیت های این دستگاه می توان به تایمر دار بودن آن اشاره نمود. رابط کاربری طراحی شده بسیار ساده و قابل فهم است به صورتی که کاربر به راحتی می تواند با دستگاه کار کند.
دستگاه بنماری
بن ماری یا حمام آب وسیله ای است که در بعضی آزمایشگاه ها برای انجام تست های سرم شناسی، آزمایش های دارویی و... استفاده می شود.
عملکرد یخچال بانک خون:
سرد کن باعث تبخیر مایع سردکننده به گاز در دمای و فشار کم میشود. کمپرسور با ایجاد اختلاف فشار در سیستم باعث مکش گاز سردکن به داخل دریچه و سیرکوله شدن در کندانسور میگردد.
گاز فشرده شده در دمای بالاتر از محیط وارد کندانسور شده و به مایع تبدیل میشود. مایع با خروج از کندانسور وارد لوله مویرگی که به عنوان مبدل حرارتی عمل میکند، میگردد.
با بیرون آمدن گاز سردکن و ورود به منطقهای با فشار کم، با جذب گرما از یخچال و فریزر، به بخار تبدیل میشود و از این طریق محل ذخیره و محتویات آن را خنک میکند. سرانجام، گاز سردکن دوباره به کندانسور برای تکرار چرخه بازمیگردد.
بدین ترتیب یخچال بانک خون فرآیند نگهداری از نمونه های موجود در دستگاه را انجام می دهد.
البته با متذکر شد که یخچال بانک خون با توجه به حجمی که طراحی و ساخته می شود دارای ظرفیت، رنج دمایی، دامنه نوسان دما، ابعاد داخلی و خارجی متفاوتی نیز می باشد.
نکاتی از راه اندازی و نگهداری یخچال بانک خون:
برای نصب و راه اندازی یخچال بانک خون باید از متخصصین مربوط به شرکت تولید کننده کمک گرفت تا نصب و راه اندازی آن با دقت تمام انجام شود.
این یخچال در مکان مورد نظری که قابل استفاده خواهد بود، مانند میز و یا زمین نصب می شود.
پس از راه اندازی آن باید دقت داشت که هنگامی که یخچال و فریزر بانک خون به دمای مطلوب برسد، قابل استفاده می باشد.
برای حفظ و نگهداری بهتر این دستگاه باید به نکات گفته شده توجه نمود. همچنین باید در نظر داشت که تکنسین آزمایشگاه باید به طور مداوم دمای یخچال را چک کند. را در صورت کوچکترین خللی در عملکرد این یخچال، برای تنظیم و تعمیر آن اقدام شود.