اصول کاربرد و نگهداری الکتروشوک
در فیبربلاسیون بطنی (Ventricular Fibrillaition)، انقباضات طبیعی بطن از بین رفته و به جای آن انقباضات بسیار سریع و نامنظم ظاهر میشود. این آریتمی در مرحله نهایی بیماریهای قلبی اتفاق میافتد. در VF، کانونهای مختلفی در بطنها شروع به صدور ایمپالس مینمایند؛ در نتیجه دپولاریزاسیون نامنظم و ناهماهنگی در بطنها وجود دارد و عضله قلب به جای انقباض مؤثر دارای حرکات لرزش مانند (مانند کسیه پر از کِرم) میباشد. در نتیجه پمپاژ خون توسط قلب متوقف شده و برون ده قلبی و جریان خون مؤثر سریعاً کاهش مییابد ونهایتاً مرگ در عرض چند دقیقه در اثر آپنه و ایست قلبی رخ میدهد.
اجزای دستگاه دفیبریلاتور خارجی ( الکتروشوک)
دفیبریلاتورهای خارجی دارای بخشی جهت ضبط و ثبت نتایج همچون حافظه، کابلهایی با امکان استفاده مجدد که الکترود را به سیستم متصل میکند، الکترودهای چسبنده که از طریق آن ضربان قلب به سیستم منتقل شده و شوک الکتریکی داده میشود، و نیز یک نمایشگر مانند LCD که پیام را به کاربر اعلام میکند و ECG بیمار را نمایش میدهد، می باشد.
اساس کار و مکانیسم دفیبریلاتور:
الکتروشوک از یک منبع تغذیه باطری بزرگ داخلی برای شارژ نمودن یک خازن حجیم بین مقادیر ۵ تا ۴۰۰ ژول استفاده میکند. دو قطعه فلزی یا همان الکترودها به دستگاه متصل هستند و روی سینهی بیمار قرار میگیرند. در فاصله چند هزارم ثانیه انرژی الکتریکی با ولتاژ بالا تخلیه شده و باعث دپولاریزاسیون سلولهای قلبی شده و به دنبال آن به گره SA اجازه به دست گرفتن رهبری ضربان سازی قلب را میدهد.
نکات مهم در هنگام کار با دستگاه الکتروشوک:
شوک الکتریکی سبب افزایش آنزیمهای قلبی در خون میشود؛ لذا هنگام اندازهگیری آنزیمهای قلبی این نکته مورد توجه قرار گیرد.در درمان آریتمیهای ناشی از مسمومیت با دیژیتال، نباید از شوک الکتریکی استفاده شود. استفاده از الکتروشوک در این موارد خطر تبدیل ریتم قلبی بیمار به ریتم خطرناکتر را بیشتر میکند.در موارد استفاده از شوک الکتریکی جهت درمان فیبریلاسیون دهلیزی (AF)، برای جلوگیری از رها شدن آمبولی، بیمار باید یک هفته قبل تا دو هفته بعد از کاردیوورسیون داروهای ضد انعقاد مصرف کند، PT بیمار باید 1/5 برابر حد طبیعی حفظ شود.در بیماران با ۵ سال سابقه فیبریلاسیون دهلیزی همراه با هیپرترفی دهلیزها و نیز در بیماران مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی ناشی از هیپرتیروئیدی، نباید از شوک الکتریکی استفاده شود.
نکات فنی و ایمنی کار با الکتروشوک:
توجه به نکات ذیل موجب جلوگیری از ایجاد حوادث ناخواسته حین استفاده از دستگاه الکتروشوک خواهد شد.
• باید دقت نمود که اگر بیمار روی تخت فلزی قرار دارد نباید هیچ یک از اعضای بدن وی با تخت در تماس باشد. در زمان تخلیه دستگاه باید اطمینان داشت که دیگران نیز با بیمار و تخت وی تماس ندارند و زمان تخلیه شوک باید این مسئله اعلام شود. حتماً از پراکنده شدن ژل در سایر قسمتهای صفحات الکترود مطمئن شوید در صورتی که روی دسته پدال ژل وجود داشته باشد ممکن است اپراتور دچار سوختگی شود.
• زمانی که الکترودها یا پدالهای الکتروشوک در تماس با بیمار هستند آن را روشن یا خاموش نکنید.
• هرگز دفیبریلاتور را در محیطهای قابل اشتغال و داروهای بیهوشی یا اکسیژن با غلظت بالا بکار نبرید زیرا خطر انفجار وجود دارد. هنگام استفاده از دفیبریلاتور باید جریان اکسیژن را قطع کرد (خطر جرقه و انفجار)
• مایعاتی مثل محلول سالین و رینگر، رساناهای الکتریکی عالی هستند، جهت جلوگیری از ایجاد جریانهای الکتریکی که بالقوه خطرناک هستند، دفیبریلاتور و وسایل اطراف آن باید همیشه خشک و تمیز باشد.
• از قرار دادن دستگاههای دارای میدان الکترومغناطیسی و فرکانس رادیویی در شعاع یک متری دستگاه خودداری کنید؛ زیرا با ایجاد پارازیت در شکل موج ECG باعث اختلال در عملکرد دستگاه میشوند.
• هنگام استفاده از دستگاه های جراحی الکتریکی (Electro Surgical Unit) از دفیبریلاتور استفاده نکنید؛ زیرا عدم توجه به این مسئله باعث سوختگی الکتریکی شدید، شوک یا سایر صدمات احتمالی میشود.
• برای تخلیه بار الکتریکی الکترودها که به طور آزمایشی شارژ شدهاند، هرگز نباید الکترودها را به هم تماس داد؛ زیرا باعث خراب شدن خازنهای دستگاه میشود. برای این کار و در واقع برای تست کردن دستگاه باید بعد از قراردادن الکترودها در جای خود و شارژ دستگاه به میزان مشخص شده برای تست دستگاه کلید تخلیه انرژی را فشرد تا دستگاه تخلیه شود. بعد از انجام تست، دستگاه خود بخود Record گرفته و کلمه Test Ok و یا در برخی دستگاهها کلمه Delivery روی ECG ثبت میشود.
کالیبره کردن دیفیبریلاتور(امتحان دفیبریلاتور)
DC شوکها، جریانهای زیادی را در پتانسیل الکتریکی بالا منتقل میکنند. به محض این که مشکل ایجاد میشود، سریعاً پیشرفت میکند در نتیجه عقل حکم میکند که همیشه قبل از استفاده توسط تکنسین چک شوند.
برای کالیبره کردن دستگاههای DC شوک، چندین مدل آزمایش کننده وجود دارد. اکثر آن ها اساساً، ولت مترهای انتگرالگیری هستند که بر حسب وات ثانیه، کالیبره میشوند. به عنوان نمونه، یک بار مصنوعی ۵۰ اهم داخل آزمایش کننده قرار داده میشود و بین یک جفت الکترود متصل میشود. پدالها در مقابل الکترودها قرار میگیرند و خازن به داخل بار تخلیه میشود. دستگاه اندازهگیری، انرژی تحویل داده شده را بر حسب وات ثانیه ثبت میکند. بهتر است Tester یک خروجی اسیلوسکوپ داشته باشد. بطوری که شکل موج خروجی را بتوان روی اسیلوسکوپ مشاهده کرد. برای ارزشیابی مناسب کارایی الکتروشوک، هم باید میزان انرژی و هم شکل موج را چک کرد.
نحوه نگهداری باطری دستگاه:
در AED ها عموماً از باطریهای (Sealed – Lead Acid) S.L.A استفاده میشود. برخی از سازندگان باطریها، از نوع نیکل ـ کادمیوم (Ni-CD) بهره میگیرند. معمولاً باطریهای S.L.A به طور پیوسته (در دمای اطاق) قابل شارژ نیستند، مگر اینکه بطور کامل تخلیه شده باشند که این فرایند ۴ تا ۲۴ ساعت طول میکشد. انواع بسیار محدودی از سیستمهای دفیبریلاتور خارجی از باطریهای لیتوم که نیازی به شارژ مجدد ندارند استفاده میکنند.
اکثر قریب به اتفاق سازندگان سیستمهای AED، معتقدند که باطریها باید بعد از هر بار استفاده، شارژ مجدد شوند و در عین حال هر دو سال تعویض گردند. اگر چه عمر یک باطری تا حد بسیار زیادی به نحوه نگهداری و استفاده از آن دارد، امّا تعویض منظم آن تضمین کننده و جوابگوی همه نیازهای سیستم در مواقع اضطراری میباشد.
طبق نظر سایر سازندگان دستگاههایی که دارای باطریهای قابل شارژ هستند، بهتر است که هر چند روز یکبار دستگاه بدون اتصال به برق کارکند تا زمانی که باطری به طور کامل تخلیه شود و سپس مجدداً به طور کامل شارژ شود، این کار به افزایش طول عمر باطری کمک خواهد کرد.
نحوه تمیز کردن دستگاه الکتروشوک:
باید توجه داشت که بعد از هر بار استفاده از دستگاه و اتمام شوک دادن به بیمار، بلافاصله پدالهای الکتروشوک از ژل پاک شود، تا از خشک شدن ژل و نفوذ آن به داخل شیارهای پدالها جلوگیری شود. باقی ماندن ژل روی پدالهای الکتروشوک موجب تشکیل رسوبات و اختلال عملکرد پدال خواهد شد.
برای تمیز کردن پدالهای الکتروشوک باید ابتدا ژل را از روی پدالها پاک نمود و سپس با الکل آن را ضد عفونی کرد. سایر قسمتهای دستگاه را باید با دستمال مرطوب تمیز کرد. به خصوص جهت تمیز کردن صفحه نمایشگر ECG، فقط از دستمال مرطوب استفاده کنید. بهتر است جهت جلوگیری از نفوذ آب، سرم و … به داخل دستگاه از کاور ضد آب استفاده شود ولی باید دقت داشت که هنگام شروع به کار باید دستگاه کاور از روی دستگاه برداشته شود.