دستگاه سدیمان ریدر
اندازه گیری میزان رسوب گلبول های قرمز برای اولین بار در سال ۱۸۹۷ توسط پزشک لهستانی ، ادموند بینانکی(Edmund Biernacki) توصیف شد. در سال ۱۹۱۸ ، این روش توسط پاتولوژیست سوئدی رابرت سانو فرهوس(Robert Sanno Fåhræus) و آلف ویلهلم آلبرتسون وسترگرن(Alf Vilhelm Albertsson Westergren) اصلاح شد. دو روش اصلی برای اندازه گیری ESR وجود دارد: روش وسترگرن و روش Wintrobe. هر روش نتایج کمی متفاوت ارائه می دهد. بیشتر آزمایشگاه ها از روش وستگرن استفاده می کنند.
هنگامی که خون ضد انعقادی مجاز به ایستادن در یک لوله شیشه ای عمودی باریک باشد که برای مدت زمانی دچار اختلال نشود ، RBC ها (گلبول های قرمز) تحت تأثیر گرانش از پلاسما خارج می شوند.
مقادیر متوسط در مردان سالم عبارتند از: <15 میلی متر در ساعت؛ در زنان سالم ، تا حدودی بالاتر هستند: <20 میلی متر. مقادیر در هر دو جنس، در پیری کمی بالاتر است.
امروزه سیستمهای ESR خودکار وجود دارند که نتایج را سریعتر نشان می دهند و ایمنی آزمایشگاه را با به حداقل رساندن تماس با نمونه های خون برطرف می کنند.
این دستگاه ها از نور مادون قرمز استفاده می کنند تا میزان دقیق رسوب گلبول های قرمز در لوله های خلاء را که به طور جداگانه تهیه می شوند ، با دقت اندازه گیری کنند.
لوله های خلاء امکان جمع آوری مستقیم نمونه را دارند و می توان آنهارا با یک پوشش ایمنی Mylar سفارش داد که مقاومت در برابر ضربه را ایجاد می کنند. نتایج به دست آمده در میلی متر در ساعت(mm/hr ) (با روش وستگرن اصلاح شده) اندازه گیری می شود و در مدت زمان کوتاه در دسترس است.
تست ESR
تست ESR میزان رسوب گلبولهای قرمز (ESR یا میزان رسوب) آزمایشی است که بطور غیرمستقیم میزان التهاب موجود در بدن را اندازه می گیرد. این آزمایش در واقع میزان رسوب گذاری سلول های اریتروسیت (گلبول های قرمز) در نمونه خون را اندازه گیری می کند. نتایج بر حسب میلی متر مایع شفاف (پلاسما) که بعد از یک ساعت در قسمت بالای لوله وجود دارد، گزارش می شوند. هنگامی که نمونه ای از خون در لوله قرار می گیرد ، گلبول های قرمز به طور معمول نسبتاً آرام بر اثر نیروی گرانش به پایین لوله می روند و ته نشین می شوند و پلاسمای روشن کمی در بالای لوله باقی می ماند. گلبول های قرمز با وجود افزایش سطح پروتئین ها ، به ویژه پروتئین هایی به نام واکنش دهنده فاز حاد ، با سرعت بیشتری مستقر می شوند.
التهاب بخشی از پاسخ ایمنی بدن است. به عنوان مثال می تواند حاد باشد و به سرعت در حال توسعه پس از تروما ، آسیب یا عفونت باشد و یا ممکن است در مدت زمان طولانی (مزمن) با شرایطی مانند بیماری های خود ایمنی یا سرطان ایجاد شود. بعد از تشخیص بیماری، میزان سدیمانتاسیون به بررسی بیماری و روند درمان آن کمک می کند.
ESR تست تشخیصی نیست. این تست اطلاعات کلی در مورد وجود یا عدم وجود یک بیماری التهابی ارائه می دهد.
افزایش و کاهش ESR ممکن است با بسیاری از شرایط ، از جمله بیماری های خود ایمنی ، کم خونی ، عفونت و بدخیمی همراه باشد.
تست ESR برای چه بیماری هایی به کار می رود؟
از این تست به طور معمول برای تشخیص بیماری هایی همچون، Temporal Arteritis، Systemic Vasculitis و Polymyalgia Rheumatic به کار برده می شود.
در صورت داشتن علائم اختلال التهابی، تست ESR انجام داده می شود.علائمی مانند، سردرد، تب، کاهش ورزن، درد در ناحیه گردن و یا شانه، کم خونی.
اگر جواب تست ESR بالا، ممکن است مربوط به بیماری های التهابی مانند: عفونت، روماتیسم مفصلی، تب روماتیسمی، بیماری های قلبی و عروقی،کلیوی و برخی سرطان ها باشد.
اگر میزان ESR کمتر از حالت عادی باشد، می تواند نشانه بیماری هایی از جمله پلی سیتمی، لکوسیتوزیس باشد.