بررسی ستون های سقفی
ستون های سقفی که ستون های کمکی نیز نامیده می شوند، وسایلی هستند که کمک می کنند تجهیزات پزشکی از روی زمین بلند شوند. این وسیله به افزایش کیفیت سطح بهداشت در بیمارستان ها کمک کرده و جابجایی تجهیزات را آسان می کند. استفاده از ستون های سقفی، باعث می شود با افزایش فضای کار، دسترسی به بیمار و ابزار پزشکی بیشتر و راحت تر باشد. این ستون ها با توجه به فضای اتاق عمل می توانند طراحی های متفاوتی داشته باشند.
چرا استفاده از ستون های کمکی اهمیت دارد؟
ستون های سقفی که به آن ها بوم جراحی، بوم تجهیزات یا سیستم مدیریت تجهیزات نیز گفته می شود، در واقع نقش پشتیبانی برای دیگر تجهیزات اتاق عمل را دارند. این ستون ها تجهیزات جراحی را به صورت ارگونومیک در دسترس کادر جراحی قرار می دهند. در مراکز درمانی ای که از برق، سیستم های صوتی تصویری و گاز هایی مثل اکسیژن، نیتروژن و کربن دی اکسید استفاده می شود، استفاده از ستون های سقفی بسیار رایج است. از دیگر کاربردهای ستون سقفی جای گرفتن سیم های برق تجهیزات اتاق عمل در قسمتی از آن است که منجر به کاهش خطراتی مثل گیر کردن سیم ها در دست و پای کادر جراحی می شود. همچنین با جمع شدن در هم ریختگی ای که این سیم ها و دیگر تجهیزات ایجاد می کنند، فضای کار در اتاق جراحی افزایش پیدا می کند. بسیاری از ستون های سقفی ضمائمی مثل طبقه بندی و حفاظ های مختلفی دارند که به سازمان دهی تجهیزات کمک می کنند.
همچنین قابلیت آویزان شدن این ستون های کمکی از سقف، به کادر جراحی این امکان را می دهد تا آن را به راحتی جا به جا کنند. این بدین معنی است که می توان مجموعه تجهیزاتی را که به ستون متصل می شود، راحت به نقاط مختلف جابجا کرد و چیدمان را تغییر داد.
تنظیمات و ویژگی های ستون های سقفی
ستون های سقفی معمولا انعطاف بالایی دارند و می توان آن ها را بسته به فضای اتاق (اتاق عمل، آی.سی.یو، اورژانس)، ابزار جراحی مورد نیاز و نوع جراحی به روش های مختلفی تنظیم کرد. ستون های کمکی یا سقفی می توانند ضمائمی مثل جایگاه کپسول گاز و سیم های برق، بازوی مانیتور، نگه دارنده ی IV، سیستم تخلیه ی دود، ابزار سازمان دهی و طبقه بندی های گوناگون و قابل تنظیم داشته باشند. تعداد و اندازه ی ستون ها، تعداد و اندازه ی بازوهای کمکی و موارد دیگر همگی می بایست هنگام خرید با توجه به نیاز خریدار در نظر گرفته شوند.
در زیر برخی از این ویژگی ها را بررسی می کنیم:
ارتفاع قابل تنظیم در مقابل ارتفاع ثابت در بازوهای کمکی
بازو هایی که ارتفاع در آن ها قابل تنظیم است، معمولا دارای فنر یا یک لولای موتوری عمودی هستند که بین بازوی اول و دوم قرار می گیرد. ارتفاع قابل تنظیم در بازوها امکان انواع تنظیمات عمودی را ارائه می دهد که می تواند تنظیمات جایگاه مانیتور یا در صورت نیاز بالا و پایین آوردن تجهیزات اتاق عمل باشد.
ترمزهای الکترومکانیکی در مقابل ترمزهای اصطکاکی
کادر درمان به ستون سقفی ای نیاز دارند که هنگام استفاده ثابت بماند اما در صورت نیاز بتوان راحت نحوه ی قرار گیری آن را تغییر داد. ترمز های الکترو مکانیکی به طور دائم بر لولا ها اثر می گذارند تا آن ها را ثابت نگاه دارند، مگر اینکه دکمه ی activation فعال باشد. در این صورت، ترمز ها از کار می افتند و بازوها را می توان به راحتی به طور دلخواه تنظیم کرد. دستگاه هایی که در آن ها از ترمز های اصطکاکی استفاده می شود نیز به خوبی ثابت می مانند، اما تنظیم قرار گیری بازوها در آن ها نیازمند تلاش بیشتری است.
خروجی برق و گاز
قرار گرفتن کپسول های گاز و سیم های برق در ستون کمکی، به اتاق نظم می دهد و استفاده از تجهیزات را آسان می کند.
ضمائم ستون های کمکی:
طبقات تجهیزات
تجهیزات جراحی مثل دوربین ها و واحدهای الکترو سرجری معمولا روی طبقات ستون های کمکی قرار می گیرند. ظرفیت وزن و اندازه ی این طبقه ها می بایست به اندازه ای باشد که بتوان به راحتی این تجهیزات در آن ها قرار داد.
حفاظ یا نرده ی تجهیزات
برخی از تجهیزات را می توان به این نرده ها متصل نمود.
سیستم تخلیهی دود
این سیستم برای حذف دود و گاز هایی طراحی شده است که ممکن است هنگام جراحی هایی مثل جراحی لیزر یا الکترو سرجری تولید شود.
نگه دارندهی IV:
نیاز است ستون های کمکی قابلیت اتصال چندین دستگاه IV را داشته باشند.
بازوی مانیتور:
مانیتور ها معمولا به ستون های کمکی متصل می شوند تا اطلاعات بیمار، عکس یا ویدیو ها را از فاصله ی مناسبی نمایش دهند.
ابزار سازمان دهی:
سبدها و کشو ها برخی از این ابزار هستند که می توان آن ها را در ستون های سقفی قرار داد.
الزامات ستون های کمکی:
نصب ستون های کمکی نیازمند طراحی و بررسی دقیق است تا همه چیز از قبیل تجهیزات برقی و کپسول های گاز به درستی در آن قرار بگیرند. هنگام نصب ستون های کمکی، عواملی همچون نوع اتاق و نوع کاربرد دستگاه در نظر گرفته می شود، از این رو معمولا نصب ستون ها هنگام بازسازی بیمارستان یا ساختن آن انجام می شود