بررسی دستگاه کواگلومتر آزمایشگاهی
دستگاه کواگولومتر یا دستگاه آنالیز انعقاد خون در آزمایشگاه یک دستگاه آنالیز کننده ای است که برای آزمایش و بررسی انعقاد خون، به منظور تشخیص و ارزیابی اختلالات خونی،مانند هموفیلی یا برای نظارت بر بیمارانی که داروهای ضد انعقادی مانند آسپیرین ، هپارین یا وارفارین مصرف می کنند ، استفاده می شود. با استفاده از نتایج این دستگاه، می توان از کمبود فاکتور های خونی مطلع شد.
استفاده از دستگاه هایی که مکانیسم لخته شدن را اندازه گیری می کنند، در درجه اول برای تشخیص اختلال در لخته کردن خون در بیماری هایی مانند، ترومبوآمبولیتیک ، ترومبوسیتوپنی ، اختلال عملکرد کبد ، هموفیلی ، بیماری فون ویلبراند و بیماری هایی مانند این ها می باشد.
در مواردی همچون بررسی تأثیر داروهایی مانند هپارین، دارو های ضد انعقادهای خوراکی، و داروهای ترومبولیتیک و ضد پلاکت بر روی خون و همچنین تأثیر داروهای خون درمانی، نیز می توان از این دستگاه ها استفاده کرد.
یک آنالایزر انعقادی به طور خاص برای رسیدگی به تعداد زیادی از بیماران طراحی شده است که امکان ذخیره سازی اطلاعات حداکثر ۶۰۰ نمونه بیمار را در هر چاهک دارد.
دستگاههای کواگولومتر در دو نوع اتوماتیک و نیمه اتوماتیک عرضه می شوند. بسته به نوع دستگاه، اپراتور می تواند یک تست یا همزمان چندین تست را انجام دهد.در نوع نیمه اتوماتیک معرف ها و پلاسما توسط اوپراتور باید درون کووت ریخته شود. در این نوع از دستگاه کواگولومتر، فقط یک یا دو تست را می توان انجام داد در صورتی که نوع دیجیتال دستگاه، دارای سیستم Pipeting برای انتقال پلاسما و معرف های آنالیز می باشد و می تواند چندین تست را همزمان انجام دهد. از جمله تست هایی که میتوان با این دستگاه انجام داد، تست های FIB, APTT, PT , D-DIMER می باشد.
با قرار دادن نمونه های خون افراد درون کووت دستگاه آنالیز، فرایند آزمایش شروع می شود. اپراتور می تواند برنامه دستگاه را تنظیم کندو تست های PT و یا PTT را به طور همزمان یا جداگانه انجام دهد.
اساس عملکرد این دستگاه بر اساس بررسی تغییرات ویسکوزیته خون، برای تعیین زمان لخته شدن خون می باشد.
این دستگاه از اصل فتومتریک استفاده می کند و می تواند زمان تشکیل لخته را تشخیص دهد.در این دستگاه از یک مگنت وخاصیت مغناطیسی آن استفاده می شود که با تشکیل لخته، و طی فرایندی که برای دستگاه تعریف شده است، مگنت شروع به حرکت می کند.
در نهایت می توان پس از خوانش دستگاه، بر اساس برنامه و اطلاعاتی که به دستگاه داده شده است، نتیجه آزمایش را بصورت جدول و یا نمودار دریافت کرد.
با استفاده از این دستگاه می توان موارد زیر را بررسی کرد :
فاکتور های انعقادی
فاکتورهای انعقادی پروتئین هایی در خون هستند که به کنترل خونریزی کمک می کنند. شما چندین فاکتور انعقادی مختلف در خون خود دارید. وقتی دچار بریدگی یا آسیب دیگری می شوید که باعث خونریزی می شود ، عوامل انعقادی شما برای تشکیل لخته خون با یکدیگر کار می کنند. لخته شما را از از دست دادن خون زیاد بازمی دارد. به این فرآیند آبشار انعقادی گفته می شود.
تست های فاکتور های انعقادی خون
آزمایش فاکتور های انعقادی خون به بررسی و مطالعه عملکرد فاکتور های خونی موجود در خون می پردازد. فاکتور های خونی با استفاده از اعداد رومی شناخته می شوند؛ مانند فاکتور های خونی (I،II،VIII)و یا براساس نام هایی مانند فیبرینوژن، تروپونین و…شناخته می شوند. فقدان شدید فاکتور های خونی، در انسان می تواند بسیار خطررناک باشد و باعث بیماری هایی شود.از تست هایی که جهت بررسی فاکتور های انعقادی خون استفاده می شوند، می توان به تست PTT و PT اشاره نمود.
تست PTT چیست؟
یکی از تست های مربوط به فاکتور های انعقادی خون، تست (PTT (Partial Thromboplastin Time می باشد. اگر هر یک از این عوامل، از بین رفته یا ناقص باشد ، می تواند به معنای اختلال خونریزی باشد. یکی ازبیماری هایی که بخاطر اختلال در انعقاد خون ایجاد می شود، هموفیلی است. از این تست همچنین برای بررسی فاکتور های خونی افرادی که هپارین مصرف می کنند، استفاده می شود.
نکته قابل توجه این است که اختلال در انعقاد خون، می تواند به دلیل بیماری های خود ایمنی نیز باشد. در این حالت، سیستم ایمنی بدن به فاکتور های انعقادی خون حمله می کند.
تست (Prothrombin Time and International Normalized Ratio (PT/INR چیست؟
با طولانی شدن زمان لخته شدن خون، و یا ایجاد لخته های خون نامناسب و یا درمواردی که افراد وارفارین استفاده می کنند، جهت بررسی فاکتور های دخیل در انعقاد خون، می توان تست PT را انجام داد.