بررسی دستگاه الکتروکوتر و مشکلات آن:
دستگاه الکتروکوتر که به آن ECU هم گفته می شود یک چاقوی الکتریکی است که در بیمارستان ها وجود دارد . دستگاه الکتروکوتر برای برش بافت و انعقاد آن به صورت همزمان مورد استفاده قرار می گیرد که از خون ریزی محل جلوگیری می کند .
نحوه عملکرد این دستگاه:
دستگاه الکتروکوتر که با مخفف ECU شناخته می شود ابزار جراحی الکتریکی می باشد که از آن به منظور ایجاد برش و جلوگیری از خونریزی در اتاق عمل استفاده می شود. الکتروکوتر در خونریزی ها باعث ایجاد لخته، برش، شکاف و نابودی بافت ها به روش سوزاندن می گردد روش کار بدین شکل است که در محل مورد نظر گرما و حرارت متمرکز شده که گرمای ایجاد شده، میان پروب و بافت جرقه های الکتریکی تولید کرده که منجر به نابودی بافت می گردد این دستگاه با نام چاقوی برش الکتریکی نیز شناخته شده می باشد و در مقایسه با یک چاقوی برش مکانیکی از این قابلیت برخوردار است تا همزمان با برش، انعقاد و عدم پراکندگی سلول های بیمار به بافت های اطراف را نیز فراهم نماید که از بزرگترین مزیت آن محسوب می شود. دستگاه الکتروکوتر در اوایل تنها برای عمل انعقاد بافت به منظور مانع شدن از خونریزی مورد استفاده قرار می گرفت اما امروزه به منظور برش بافت یا برش بافت و انعقاد به طور همزمان استفاده می شود. در برش الکتریکی، نوک پروب از طریق عبور یک جریان الکتریکی از سیم با مقاومت بالا گرم شده و سپس این گرما به بافت انتقال پیدا می نماید و باعث برش یا انعقاد آن می گردد که این امر بستگی به شکل پروب مورد استفاده دارد. بیشترین کاربرد دستگاه معرفی شده به منظور کنترل و جلوگیری از خونریزی حین عمل های جراحی چشم، صورت، جراحی پلاستیک و ترمیمی می باشد علاوه بر اینکه جلوگیری از خونریزی به هنگام عمل جراحی برای شخص بیمار ضروری می باشد این کار باعث می شود تا ساختارهای بافت تحت عمل برای جراح قابل مشاهده باشد.
دستگاه الکتروکوتر شامل لوازم جانبی مختلفی از قبیل موارد زیر می باشد:
• قلم تک قطبی
• الکترودهای قلم تک قطبی برای برش و انعقاد
• صفحه بیمار با کابل اتصال به دستگاه
• پدال پایی و پنست دو قطبی و کابل اتصال آن به دستگاه
هر کدام از این لوازم کارایی مخصوص به خود را دارند به منظور افزایش طول عمر دستگاه باید از دستگاه و تمام لوازم جانبی آن به نحو صحیح مراقبت و استفاده کرد. بی توجهی در امر مراقبت از الکتروکوتر سبب می شود تا برای آن اشکالات و معایبی به وجود آید و نیاز به سرویس و تعمیر داشته باشد.
برخی معایب و اشکالات دستگاه الکتروکوتر:
-اگر دستگاه ECU با مواردی از قبیل روشن نشدن، عدم ایجاد موج مناسب جهت برش یا انعقاد توسط خروجی دستگاه، کار نکردن پدال و کار نکردن هندپیس مواجه شد این بدان معناست که نیاز به تعمیر دارد.
-روشن نشدن دستگاه ممکن است به دلایل مختلفی همچون قطعی در کابل قلم کوتر، قطعی در خروجی مدار مولد موج و خرابی ترانزیستور تقویت کننده قدرت در ماژول تقویت کننده الکتروکوتر باشد.
-اگر خروجی دستگاه موج مناسب جهت برش یا انعقاد ندارد ژنراتور یا همان فانکشن ژنراتور مدولاتور موج دستگاه دچار مشکل شده و ماژول مربوطه در برد دستگاه نیاز به تعویض دارد.
-چنانچه هندپیس کار کرده اما پدال کارایی لازم را ندارد مشکل از میکروسوییچ های داخل پدال است. میکروسوییچ غالباً به دلیل تماس با آب زنگ زده و باید تمیز شود در صورتی که با تمیزی آن باز پدال کار نکند میکروسوییچ نیاز به تعویض دارد و اگر هندپیس کار نکند مشکل از میکروسوییچ یا قطعی کابل است.
-هر زمان برای چاقوی برش الکتریکی یکی از مشکلات اشاره شده به وجود آمد باید فورا نسبت به تعمیر دستگاه الکتروکوتر اقدام نمایید.
هشدارها و احتیاط های لازم در هنگام استفاده از دستگاه الکتروکوتر:
-سوختگي هاي پوست بيشترين مشكل گزارش شده است که مهمترين علت آن عدم اتصال مناسب الكترود برگشتي با بدن بيمار است.
-ممكن است جريان برگشتي از بدن بيمار به سطوح نسبتاً كوچك اشياء رسانا مانند تخت جراحي، نگه دارنده ها و لوازم ديگر منتقل مي گردد. بالا رفتن چگالي جريان در آنها باعث ايجاد سوختگي در بيمار مي شود.
نکات استفاده و نگهداری دستگاه:
* قبل و بعد از هر عمل جراحي، دستگاه الكتروکوتر و لوازم آن مورد بازبيني قرار گرفته تا کابلهاي رابط داراي عايق و اتصالات آسيبديده، مورد جايگزيني يا اصلاح قرار گيرند.
* حتيالمقدور دستگاه داراي مانيتور براي نمايش اتصال پليت به کابل باشد و همچنين قابليت نمايش عملكرد قلم آوتر را داشته باشد.
* دستگاه داراي آلارم هشداردهنده با حداقل قابليت شنوايي 45 db در متر باشد.
* در صورت مشاهده عملكرد نامطلوب دستگاه، قبل از افزايش قدرت دستگاه مطمئن شويد که:
۱- پليت داراي اتصال مناسب هست.
۲- پليت و سيم رابط آن داراي زدگي، چينخوردگي، سوختگي، سوراخ و موارد مشابه نيست.
۳- قلم کوتر تميز هست و آبفلز روي نوك آن از بين نرفته است (تغيير رنگ زيادي نداده است).
۴- قلم کوتر داراي ترك شكستگي يا لبپريدگي نيست.
۵- سيم قلم در هيچ نقطه اي داراي زدگي، پارگي، سوختگي، سوراخ يا موارد مشابه نيستدو مورد اخير براي حفاظت از
سوختگي پزشك و کاربر هست.
۶- کابلها و فيشها به طور کامل متصلند (چنانچه در حين کار هرکدام از اتصالات گرم بشوند دليل بر ناسالم بودن آن اتصال هست که بايد قبل از به وجود آوردن مشكل جدي رفع ايراد انجام شود.)
* حتيالمقدور از پليت هاي يک بارمصرف دوقسمتي در دستگاه هايي که اتصال بدن با پليت را کنترل ميکنند استفاده شود. خصوصاً براي عملهاي جراحي طولانيمدت استفاده از اين پليت ها و دستگاهها توصيه مي شود
هست. بنابراين درروش Bipolar به دليل عدم نياز به پليت و توان خروجي کمتر، خطرات سوختگي کمتر از روش Monopolar است.
* پليت قبل از استفاده مورد بازرسي قرار گيرد تا از پليت هايي که داراي فرورفتگي، چروك شدگي يا خميدگي در سطح پليت هستند که ميتوانند نقاطي با چگالي جريان بالا ايجاد کنند که منجر به سوختگي خواهد شد، صرفنظر شود.
* جنس و ابعاد پليت، بايد متناسب با توان خروجي انتخاب شود. در غير اين صورت ممكن است در اثر افزايش چگالي جريان در محل تماس، سوختگي ايجاد شود. در اين خصوص توصيه ميشود براي هر دستگاه از پليت استاندارد سازنده دستگاه استفاده شود.
* ابعاد پليت بايد متناسب با سن بيمار (مخصوص اطفال، کودکان و بزرگسالان) استفاده شود.
* محل قرارگيري پليت نزديکترين مكان به محل مورد جراحي باشد تا جريان الكتريكي کوتاهترين مسير را طي کند و در اين مسير، جريان از قلب و ششها عبور نكند.
هنگام استفاده از پليت هاي دائمي سطح پليت ژل مخصوص الكترود (ELECTROD GELL) زده شود. از آب يا محلول آب نمك (نرمال سالين) براي افزايش تماس پليت با بيمار استفاده نشود.
* مطمئن شويد که پليت داراي اتصال محكم و ثابت با پوست هست و تمام سطح چسبنده پليت مورداستفاده قرار ميگيرد.
* سطح پليت را با برس پلاستيكي و محلول شستشوي مناسب تميز کنيد و قبل از استفاده از خشك بودن پليت مطمئن شويد.
* قلمهاي کوتر متصل به دستگاه که در حين عمل استفاده نميشوند در مكاني مناسب (حتيالامکان دور از بيمار) قرار گيرند تا با فعال شدن ناخواسته دستگاه، موجب سوختگي بيمار يا کارکنان نشود.
* قلم کوتر همواره تميز باشد و از اثرات چسبندگي بافت، ناشي از استفاده قبلي، پاك شود.