عیب_یابی_دستگاه_اتوکلاو_چگونه امکانپذیر است؟
قبل از هر چیز باید بدانیم دستگاه اتوکلاو چیست؟
برای عیب یابی دستگاه اتوکلاو قبل از هر چیز باید با خود دستگاه آشنا شویم که برای استریل کردن ابزارهای پزشکی و آزمایشگاهی استفاده میشود. عمل استریل کردن در این دستگاه از طریق فشار بخار و دمای بالا انجام میشود.
در این دستگاه در وهله ی اول استریلیزاسیون، توسط پمپ خلا و با ایجاد یک مکش بسیار قوی، هوای درون محفظه را خالی کرده و بخار آب را جایگزین آن میکنند.
این دستگاهها نیاز به نگهداری اساسی و مداوم برای بهتر کار کردن دارند.
عیب یابی دستگاه اتوکلاو:
هرچه جایگزینی بخار با هوای داخل دستگاه بهتر انجام شود، کیفیت استریلیزاسیون بالاتر خواهد بود.
باید به این نکته توجه داشت که نمیتوان تمام ابزارها را برای استریل کردن، هنگام عیب یابی دستگاه اتوکلاو درون دستگاه قرار داد زیرا ممکن است به فشار و دما حساس باشند و کیفیت خود را از دست بدهند. (یکی از راههای عیب یابی دستگاه اتوکلاو این است که موقع کار، وسایل را درون دستگاه میگذاریم و با دقت به نحوه کارکرد دستگاه، عیوب ممکن را شناسایی و برای رفع آنها اقدام خواهیم کرد).
برای اینکه مشخص شود ابزار مورد نظر کاملا استریل شده یا خیر، یک برچسب به نام نوار شاخص روی آن چسبانده میشود که بعد از استریل شدن، تغییر رنگ میدهد.
عیبیابیدستگاه_اتوکلاو از_9_مرحله_تشکیل_میشود
دستگاه اتوکلاو را معمولا بر اساس 9 مرحله اصلی عیب یابی می نمایند که اگر موردی در هر کدام از این مراحل پیش بیاید میتواند کیفیت استریلیزاسیون در عیبیابی دستگاه اتوکلاو را تحت تاثیر قرار دهد و این اتفاق ممکن است به قیمت جان بیماران تمام شود. از آنجایی که بیماران ممکن است خواهرها و برادرها، پدرها و مادرهای خودمان باشند پس بهتر است نسبت به حفظ جان هم وطنان خود احساس مسئولیت کنیم و با جان آنها بازی نکنیم.
برای اطمینان می توانید به طور دورهای دستگاه اتوکلاو خود را به مراکز مورد تایید ببرید، سرویس کنید و اگر مشکلی در قطعات آن وجود داشت، برای عیبیابی دستگاه اتوکلاو به مراکز با سابقه و مطمئن مراجعه نمائید.
در عیبیابی دستگاه اتوکلاو سؤالاتی پیش میآید که آشنایی با آنها و دانستن جواب باعث میشود دستگاه اتوکلاو سالها بدون دردسر برایمان کار کند و عیب یابی دستگاه اتوکلاو برایمان راحت تر خواهد بود.
این تصویر شماتیک نموداری از نحوه عملکرد عیب یابی دستگاه اتوکلاو است.
سؤال: چند بار باید برای عیبیابی دستگاه اتوکلاو، آن را بازرسی کنم؟
باید در بازههای زمانی مشخص به این مهم دست پیدا کنیم. معمولا در بازههای زمانی سه ماهه، شش ماهه، یکساله و… عیبیابی دستگاه اتوکلاو را باید مورد بازرسی قرار دهیم تا از مشکل احتمالی به وجود آمده جلوگیری کنیم.
سؤال: چه چیزی بیشترین تأثیر را در عیبیابی دستگاه اتوکلاو دارد؟بخار و کیفیت آبکنتاکتورهاتله بخارسوپاپهای ایمنیکنترلهاپمپ خلاء (فقط واحدهای پیش از خلاء)
بخار و کیفیت آب: مهمترین تأثیرات رادر عیب یابی دستگاه اتوکلاو دارند. اطمینان از این كه تجهیزات از بخار اشباع شده با خشكی قابل قبول و سطح ذرات تغذیه میشوند،بسیار مهم است. ذرات میتوانند به دریچهها صدمه بزنند و باعث شوند تلههای بخار زودرس خراب نشوند.
کیفیت آب: این مورد نیزدر عیب یابی دستگاه اتوکلاو بسیار مهم است. آب سخت به شکل کربنات کلسیم میتواند باعث ایجاد پوسته پوسته شدن عناصر گرمایش، لولهکشی اجزاء و سطوح ضد عفونیکننده شود. ساخت مقیاس باعث کاهش قابل توجهی کارآیی عناصر گرمایش میشود – این امر باعث میشود تا قطعات سختتر کار کنند و امید به زندگی را کاهش دهند. کلریدهای موجود در منبع آب حتی به فولاد ضدزنگ با کیفیت بالا آسیب میرسانند و میتوانند منجر به خوردگی، گودبرداری و سایر آسیبهای فلز شوند.
کنتاکتورها: اساساً رلههای الکتریکی آمپر هستند و در استریلیزر های مجهز به ژنراتور بخار برقی و پمپهای حلقه مایع استفاده میشوند. روشن و خاموش کردن ولتاژ بالا یک عملکرد بسیار خواستار است و باعث سایش قابلتوجه در کنتاکتورها میشود. حتما اطمینان حاصل شود که همه سیمهای با ولتاژ بالا بطور دورهای سفت میشوند زیرا دوچرخهسواری حرارتی باعث شلشدن آنها به مرور میشود. باید در فواصل زمانی منظم بررسی شوند.
تله های بخار: به شدت به کیفیت سیستم تحویل بخار و عدم وجود آوار بستگی دارد. برای بخار مجهز به تأسیسات، یک برنامه بازرسی تله بخار باید فراتر از استریلایزر باشد تا تمام تلههای برگشت به دیگ را شامل شود. اگرچه انواع مختلفی از تلهها میتوانند در سیستم تحویل بخار / اتوکلاو بخار مورد استفاده قرار گیرند، اما همه آنها همان عملکرد را از بین میبرند.
سوپاپ های ایمنی: مطابق با استانداردهای مخازن تحت فشار ASME، شیرهای ایمنی کالیبره میشوند و بسته به تولید کننده استریلیزر، برابر یا حداکثر فشار کار مجاز هستند. MAWP در صفحه کشتی رگ نشان داده میشود که به وضوح در جایی در قسمت بیرونی کشتی قرار دارد. در صورت عدم موفقیت کلیه کنترلهای الکترونیکی، این وسیله نقلیه نهایی ایمن برای خرابی فشار است. بنابراین ضروری است که شیر ایمنی مورد بازرسی، آزمایش و تأیید قرار گیرد تا در شرایط کار مناسب و براساس توصیه سازنده استریلیزر و / یا شیرآلات و همچنین آژانسهای بازرسی و بیمه محلی باشد. معمولاً بازرسی و آزمایش دریچههای ایمنی به طور مرتب انجام میشود.
کنترلها: به خصوص، کنترلهای PLC ثابت شده است که در صنایع و محیطهای مختلف بسیار قابل اعتماد هستند. اگرچه دستگاهها متفاوت هستند، در بیشتر موارد باتری پشتیبان باید هر 3-5 سال یکبار تعویض شود تا از بین رفتن حافظه یا برنامه جلوگیری شود. اتصالات الکتریکی باید پوشانده شود یا داخل محفظه باشد تا از تماس مستقیم با آب، بخار (در هنگام باز شدن درب) یا بخار ناشی از تخلیه یا سایر وسایل در همان منطقه جلوگیری شود.
پمپهای خلاء: باید طول عمر اتوکلاو بخار را دوام بیاورد. آب سخت میتواند باعث ایجاد سازگاری در پمپ شود و باعث کاهش راندمان و فشار بیشتر موتور و پروانه شود. این امکان وجود دارد که هنگام عیبیابی دستگاه اتوکلاو، پروانه توسط زبالههایی که از داخل کنه عبور میکند و پروانه میتواند نامتعادل شود، سست شود. کالاهای جامد مانند ملافههای حیوانات را کنترل کنید که از طریق تخلیه با اطمینان از تمیز بودن و تخلیه چاهک فاضلاب محفظه، کنترل شود.