????#اجزای_دستگاه_دیالیز و #عملکرد_آنها
1. دستگاه پمپ خون و لوله دیالیز:
پمپ خون به آسانی خون را از بدن به درون دستگاه دیالیز از طریق لوله های به خصوص منتقل می نماید.
2. سرنگ:
سرنگ شامل دارویی به نام هپارین است که از لخته شدن خون در لوله ها جلوگیری می نماید.
3. دیالیز نماینده:
دیالیز نماینده یک محفظه عظیم شامل هزاران فیبر کوچک است که خون بیمار از درون آن عبور می نماید. دیالیز نماینده قسمت اصلی دستگاه دیالیز است که تصفیه خون درون انجام می گردد.
4. اخطار دهنده ها:
عملکرد آن محافظت از بیمار در برابر هرگونه خطایی است. مواردی که توسط اخطار دهنده ها کنترل می شوند شامل:
• فشار خون موجود در دستگاه دیالیز
• فشار خون بیمار
• جریان خون
• دما
• مخلوط دیالیز
5. نمایشگر فشار:
• نمایشگر فشار سرخرگی:
معین کردن فشار بین خون در دسترس و پمپ خون.
• نمایشگر فشار سیاهرگی:
معمولا فشار مثبت را اندازه گیری می نماید. اگر فشار سرخرگی کاهش یابد، احتمالا به دلیل قطع اتصال یا کم شدن جریان خون در چرخه است.
6. معین نماینده کمبود هوا:
آشکار ساز در خط سرخرگ خونی حرکت نموده و از آمبولاسیون هوا جلوگیری می نماید.
7. رابط داده ها:
دستگاه دیالیز می تواند شامل USB، اترنت و انواع مختلفی از رابط های متوالی برای سیستم های اطلاعات بیمارستانی است. رابط های بی سیم مثل وای فای ممکن است برای اتصال مستقیم به شبکه های بی سیم بیمارستان استفاده شوند. مجرا هایی برای کارت های حاوی اطلاعات نیز در طرح های مختلف موجود است.
.
8. سوپاپ ها:
چندین سوپاپ با عملکرد های الکترونیکی مختلف، جهت ترکیب نسبت های متغییر مورد احتیاج است. سوپاپ های باز یا بسته ساده که از طریق سیم پیچی راهنمایی می شوند، کاربرد های مختلفی دارند. از آن ها به منظور دقت در صندلی های مختلف سوپاپ ها که از طریق موتور های پله ای کنترل می شوند، استفاده می گردد.
9. سنسور ها:
دستگاه های دیالیز احتیاجمند انواع مختلفی از سنسور ها برای اندازه گیری پارامتر های مختلف هستند. فشار خون در نقاط مختلف مدار، فشار دیالیز، درجه حرارت، اشباع O2، سرعت موتور، شیب فشار غشا و هوا در مقادیر مناسب در طی دیالیز مورد بررسی قرار می گیرد.
.
????#روش_کار_دستگاه_دیالیز:
روش کار مرحله به مرحله:
1. بعد از این که فرآیند دیالیز روی بیمار انجام شد، دستگاه دیالیز باید برای بیمار بعدی آماده گردد. برای این منظور لوله های یک بار مصرف باید تمیز شوند. برای اینکار آن ها را با مایع ضد عفونی تصویه می نمایند. همچنین دستگاه باید با یک نوع آزمایش لیتموس مورد بررسی قرار گیرد.
2. وقتی که بیمار مراجعه می نماید باید پارامتر هایی مثل وزن، فشارخون و درجه حرارت بدن اندازه گیری گردد.
3. برای فرآیند فیستول پزشک باید لوله ها را به رگ های بازو ها یا پا ها متصل کند. برای روش کاتتر باید به رگ های عظیم در قفسه سینه متصل شد.
4. سپس بیمار به طور کامل به دستگاه دیالیز متصل شده و تایمر و پمپ آغاز به کار می نمایند.
5. همودیالیز در حال اجرا است.
6. به طور متناوب فشار خون هر نیم ساعت یک بار اندازه گیری می گردد. اگر فشار خون پایین باشد ممکن است منجر به گرفتگی عضلات، تهوع، لرزش، سرگیجه و عدم هشیاری گردد.
7. مقدار مایع منتقل شده توسط پرستار دیالیز و با توجه به وزن تقریبی بیمار، معین می گردد.
8. در انتهای فرآیند، بیمار از پمپ جدا می گردد. زخم های جای سوزن ها با گاز استریل پانسمان می شوند و باید به مدت یک ساعت با فشار مستقیم برای متوقف کردن خونریزی روی محل زخم قرار گیرد.
9. درجه حرارت، بالا و پایین شدن فشار خون و وزن باید دوباره اندازه گیری گردد. تغییر درجه حرارت ممکن است نشان دهنده عفونت باشد. فشار خون در بالا شرح داده شده است. اندازه گیری وزن برای مطمئن شدن از میزان مایعی است که باید خارج می شده است.
10. پرسنل مراقبت، شرایط بیمار را برای ادامه زندگی روزمره می سنجند. بعد از دیالیز بیمار باید بتواند بایستد، فشار خون معقولی داشته باشد و متعادل باشد.