بررسی دستگاه سونوگرافی

سونوگرافی چیست؟

 

امواج فراصوت(Ultrasound) هم در زمینه های درمانی و هم تشخیصی استفاده می شوند. دستگاه سونوگرافی در واقع از این امواج برای کاربردهای تشخیصی و تصویربرداری از اندام های داخلی بدن و عموما بافت های نرم استفاده می کند. در این فرآیند با استفاده از یک پروب، امواج صوتی به داخل بدن بیمار فرستاده می شوند. این امواج در اثر برخورد با هر جسمی بازتاب می کنند. سرعت و شدت موج بازتابی به محیطی که موج از آن عبور کرده و جسمی که به آن برخورد کرده بستگی دارد. در واقع هنگامی که موج به بافت هایی با تراکم متفاوت برسد و یا از بافت جامد به مایع یا برعکس عبور کند، موج بازتاب می کند و با اندازه گیری پارامترهای این امواج برگشتی، می توان فاصله، شکل و ترکیب ماده را تشخیص داد. پس از انتقال این اطلاعات به یک نمایشگر، می توان تصویر بافت را مشاهده نمود.

 

اجزای دستگاه سونوگرافی:

 

هر دستگاه سونوگرافی از سه بخش اصلی تشکیل شده است:

 

  • مانیتور که وظیفه نمایش تصویر و اطلاعات را بر عهده دارد.
  • پاور(Power) که منبع تغذیه دستگاه است.
  • پروب(Probe) دستگاه که پر مصرف ترین انواع آن خمیده(Curved) یا کانوکس(Convex)، تخت یا خطی(Linear)، داخل رحمی(Trans-vaginal) و آرایه فازی(Phase Array) هستند.

 

پروب های خمیده که به پروب های شکمی نیز معروف هستند برای معاینه های عمقی مانند دهانه رحم استفاده می شوند. فرکانس کاری این پروب ها ۳.۵ مگا هرتز است. پروب های تخت با فرکانس کاری بین ۵.۵ تا ۹ مگا هرتز برای کارهای سطحی تر استفاده می شوند و پروب های داخل رحمی برای معاینه داخل رحم، لگن و… استفاده می شوند.

 

در واقع می توان گفت که مهندسین پزشکی برای هر یک از اندام های بدن پروب هایی مختص به همان عضو طراحی کرده اند. پروب مخصوص قلب وضعیت سلامت قلب را بررسی می کند. به وسیله پروب عروق، از شریان ها تصویربرداری می شود. به کمک پروب واژینال، واژن و دستگاه تناسلی زنان معاینه می شود و پروب های اندورکتال(Endorectal) امکان بررسی بیماری هایی مانند سرطان مقعد را فراهم می کنند.

 

به دلیل تفاوت امپدانسی که بین هوا و بافت های بدن هنگام ورود صوت وجود دارد، سرعت صوت به شدت تغییر می کند و این امر دقت تصویر برداری را تا حد زیادی کاهش می دهد. اما مهندسین تجهیزات پزشکی برای این مشکل، راه حل مناسبی ارائه داده اند. استفاده از ژل سونوگرافی هنگام تصویربرداری این تفاوت امپدانسی را به حداقل رسانده و خطا را به میزان چشم گیری کاهش می دهد.

 

کاربردهای دستگاه سونوگرافی:

 

طیف استفاده از دستگاه سونوگرافی بسیار گسترده است. از این دستگاه برای تصویربرداری از بخش های شکمی، مجاری ادراری، غده تیرویید و…استفاده می شود. این دستگاه می تواند در تشخیص بیماری هایی مانند سنگ کلیه و مثانه، بیماری های زنان و زایمان، سرطان سینه، کیست های کبدی، انسداد روده، اختلالات رشد جنین و بسیاری دیگر از بیماری ها به پزشک یاری برساند. امروزه این تکنولوژی حتی در جراحی های زیبایی برای بررسی صحت تزریق های انجام شده، در کلینیک های درد برای تشخیص ضایعات ستون مهره ها و در تشخیص برخی از شکستگی ها مانند شکستگی مچ دست کاربرد دارد.

 

این دستگاه هم چنین می تواند اطلاعاتی درباره سرعت خون، گرفتگی رگ ها و… در اختیار پزشک قرار دهد. به این منظور از اثر داپلر استفاده می شود. طبق اثر داپلر تغییر سرعت می تواند روی شدت صوت تاثیرگذار باشد. همین اصل در اندازه گیری سرعت خون مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که این سرعت از میزان خاصی کمتر یا بیشتر باشد می تواند بیماری خاصی را نشان دهد.

 

علاوه بر موارد تشخیصی، از دستگاه سونوگرافی در انجام بعضی از امور درمانی هم استفاده می شود. دستگاه سونوگرافی می تواند حدودا در عمق ۵ سانتی متری از سطح پوست در یک ناحیه یک حرارت عمقی متمرکز ایجاد کند تا اسپاسم عضلات را کاهش دهد. هم چنین برای بهبود کشیدگی یا حتی پارگی عضلات، کاهش تحریک ریشه های عصبی، کاهش التهاب و رسوب کلسیم، برطرف کردن جای زخم، افزایش میزان جذب دارو از طریق سطح پوست، کمک به بهبود شانه منجمد، کمک به بهبود صدمه های وارد شده به رباط ها و بالا بردن سرعت بهبود استخوان ها می توان از دستگاه سونوگرافی استفاده کرد.

 

 

عملکرد دستگاه سونوگرافی:

 

همان طور که بیان شد دستگاه سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا و برگشت آن ها، امکان تهیه تصویر را فراهم می سازد. مشابه این تکنیک در طبیعت نیز وجود دارد به عنوان مثال خفاش ها، نهنگ ها و دلفین ها مشابه با زیر دریایی ها از شیوه سونار(استفاده از امواج فراصوت) برای مسیریابی یا شکار استفاده می کنند. اصول استفاده از دستگاه سونوگرافی به صورت زیر است:

 

  • دستگاه سونوگرافی، پالس های صوتی با فرکانس بالا(۱ تا ۵ مگاهرتز) را با کمک پروب به بدن ارسال می کند.
  • امواج صوتی در داخل بدن حرکت می کنند و به مرز بافت های بدن برخورد می کنند(به عنوان مثال مرز بین مایعات و بافت های نرم، بافت های نرم و استخوان).
  • بعضی از امواج در این مرحله منعکس می شوند و برخی دیگر به حرکت ادامه می دهند تا به مرز دیگری برخورد کرده و بازتاب پیدا کنند.
  • امواج بازتاب شده توسط پروب جمع آوری شده و به دستگاه منتقل می شوند.
  • دستگاه با استفاده از موج برگشتی، فاصله پروب تا بافت یا عضو بدن را محاسبه می کند.
  • دستگاه با استفاده از زمان و شدت موج برگشتی، تصویر دو بعدی از عضو یا بافت مورد بررسی را نمایش می دهد.

 

سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی:

 

در سال های اخیر دستگاه های سونوگرافی دارای تکنولوژی تصویرسازی سه بعدی یا ۳D نیز شده اند. در این دستگاه ها، چندین تصویر دو بعدی با حرکت دادن پروب ها بر روی سطح بدن و یا چرخاندن پروب وارد شده به بدن تهیه می شود. سپس تصویرهای دو بعدی با استفاده از نرم افزار ترکیب شده و تصویر سه بعدی را تشکیل می دهند.

 

سونوگرافی چهار بعدی هم به همین طریق انجام می شود. در واقع سه بعدی یا چهار بعدی بودن تصاویر سونوگرافی به پروب مربوط می شود و کریستال های متحرک پروب تصاویر سه یا چهار بعدی را ایجاد می کنند. این تصاویر وضوح بالاتری دارند و در تشخیص بیماری های حساس و بررسی وضعیت جنین از آن ها استفاده می شود.

 

دستگاه های سونوگرافی به دو صورت مورد استفاده می گیرند:

 

  • سونوگرافی های رومیزی(Portable): این دستگاه ها معمولا به صورت قابل حمل استفاده می شوند. بخش های مامایی، بیمار در منزل و کیلینک های حیوانات از این دستگاه ها استفاده می کنند . به دلیل قابل حمل بودن این تجهیزات نیاز است تا بدنه محکمی داشته باشند.

 

  • سونوگرافی های مبله(Stationary): این دستگاه ها دستگاه هایی ثابت هستند و می توانند برای مدت زمان بیشتری به طور پیوسته استفاده شوند مانند بخش های اورژانس بیمارستان ها و مراکز درمانی که مراجعین زیادی دارد.

 

دستگاه های سونوگرافی هم به صورت سیاه سفید و هم به صورت رنگی موجود هستند. دستگاه های قدیمی تر به صورت سیاه سفید و دستگاه های جدید به صورت رنگی هستند. هم چنین به روز ترین دستگاه های سونوگرافی قادر به تهیه تصویر هم به صورت ۳ بعدی و هم ۴ بعدی می باشند و می توانند حالت چرخشی برای تصویر ایجاد نمایند.

 

 

یک دستگاه سونوگرافی چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

 

  • دقت بالای دستگاه هنگام تصویربرداری در هر حالت کاری و ماندگاری کیفیت آن.
  • یکنواختی و بدون اعوجاج بودن تصویر مشاهده شده و چاپ شده در حالت های مختلف تصویربرداری.
  • عدم نویز پذیری از فرکانس برق شهری.
  • شناخته شده بودن برند دستگاه و با سابقه بودن و معتبر بودن شرکت ارائه دهنده آن.

 

برای حصول تصویر مناسب و کارآمد علاوه بر ویژگی های ذکر شده، مهارت اپراتور نیز اهمیت بالایی دارد. پزشک یا تکنسینی که عمل سونوگرافی را انجام می دهد باید بتواند محل قرار گیری پروب و زاویه مناسب آن را به خوبی تنظیم کند تا تصویری کارآمد حاصل شود.

 

با وجود این که کیفیت تصاویر حاصل از دستگاه سونوگرافی با تصاویر دیگر تجهیزات تصویربرداری نظیر MRI قابل مقایسه نیست اما این دستگاه از پرطرفدارترین تجهیزات تصویربرداری می باشد. این امر می تواند به دلایل زیر باشد:

 

  • این محصول نسبت به سایر تجهیزات کم هزینه تر است و استفاده از آن پیچیدگی های کمتری دارد.
  • هنگام استفاده از این دستگاه، از امواج پرخطر مثل اشعه ایکس یا گاما استفاده نمی شود و نیاز به ماده یونیزان خاصی ندارد بنابراین ریسک کمتری برای بیمار و اپراتور دارد.
  • یک ویژگی منحصر به فرد این نوع تصویربرداری، حصول تصاویر به صورت زمان واقعی(Real Time) است. این ویژگی به خصوص هنگام عمل های جراحی می تواند بسیار کارساز باشد.
  • این روش در بیشتر موارد به صورت غیر تهاجمی(Non-invasive) بوده و بدون درد است. بنابراین برای بیمار ناراحتی ایجاد نمی کند.

 

نکات قابل توجه در خرید دستگاه سونوگرافی:

 

  • مهم ترین موردی که هنگام انتخاب دستگاه سونوگرافی مناسب باید در نظر گرفته شود، نوع فعالیت مرکز و کاربرد دستگاه است. زمینه فعالیت پزشک در انتخاب نرم افزارها و تجهیزات تاثیرگذار است.
  • پیش بینی تعداد بیمار و میزان استفاده از دستگاه نکته دیگری است که می تواند در خرید دستگاه مناسب، کمک کننده باشد.
  • بررسی کیفیت دستگاه مسئله مهمی است که در انتخاب دستگاه باید در نظر گرفته شود. بهتر است کیفیت تصاویر در حالت های مختلف و یکنواخت بودن آن ها مورد بررسی قرار گیرد.
  • دستگاه باید قابل به روزرسانی باشد و امکان ارتقاء آن از لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری فراهم باشد.
  • آسان بودن استفاده از دستگاه، حجم دستگاه برای ذخیره کردن تصاویر، هزینه مواد مصرفی دستگاه و پشتیبانی شرکت فروشنده از جمله موارد دیگری هستند که در انتخاب دستگاه سونوگرافی باید در نظر گرفته شوند.

 

 

 

نکات مهم در نگهداری و تمیز کردن دستگاه سونوگرافی:

 

  • مهم ترین نکته در نگه داری از دستگاه سونوگرافی، نگه داری و حفاظت از پروب دستگاه است. پروب های دستگاه سونوگرافی بسیار به ضربه حساس هستند و در صورت ضربه خوردن امکان شکستن یا آسیب کریستال های پیزوالکتریک وجود داد.
  • برای تمیز کردن پروب دستگاه نباید از محلول های الکلی به صورت مداوم استفاده کرد. استفاده از روکش های پروب نیاز به استریل کردن مکرر به وسیله محلول های ضدعفونی را از بین می برد. برای تمیز کردن پروب بهتر است از دستمال نرم و مرطوب و محلول های تایید شده توسط شرکت سازنده استفاده شود. قسمت هایی از پروب که وارد بدن می شود حتی در صورت استفاده از پوشش استریل باید قبل و بعد از هر بار استفاده ضدعفونی شود.
  • برای تمیز کردن مانیتور دستگاه معمولا از یک پارچه نرم و گاهی از محلولی بر پایه آمونیاک استفاده می شود. بهتر است از دستمال کاغذی استفاده نشود زیرا می تواند سطح مانیتور را خط بیندازد.
  • قسمت های بیرونی دستگاه را می توان به وسیله پارچه نرم و مخلوط ملایمی از آب و صابون تمیز کرد.
  • سیم های دستگاه و پروب ها از جمله مواردی هستند که باید از هم جدا و مرتب قرار بگیرند تا باعث آسیب به قسمت های مختلف دستگاه نشوند.
۵
از ۵
۱۲ مشارکت کننده

نوشته های اخیر

دسته بندی ها

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش