بررسی اتوکلاو آزمایشگاهی

اتوکلاو آزمایشگاهی از دستگاه های پرکاربرد آزمایشگاهی می باشد که جهت ضدعفونی کردن وسایل آلوده با عوامل بیولوژیکی چون مواد شیمیایی، سلول های انسانی، محیط‌ های کشت و محلول‌ها در موارد بسیاری از جمله پزشکی، دندانپزشکی، دامپزشکی، صنایع شیمیایی، صنایع مواد غذایی، آزمایشگاه میکروبیولوژی و مراکز بهداشتی کاربرد دارد.

در واقع این دستگاه با کمک حرارت بخار آب (تحت فشار) مواد و لوازم آزمایشگاهی را استریل می کند. بدین صورت که در ابتدا تمامی هوای داخل محفظه توسط یک پمپ خلا تخلیه و سپس آب درون مخزن دستگاه اتوکلاو (با دمای بالای ۱۰۰ درجه سانتی گراد) به بخار تبدیل می شود و از این طریق مواد و وسایل داخل اتاقک را استریل می‌کند.

انواع دستگاه اتوکلاو

  • اتوکلاو رومیزی

اتوکلاو رومیزی با داشتن حجم های ۱۵، ۱۷ و ۲۱ لیتر، عمل استریل کردن مواد و تجهیزات آزمایشگاهی را انجام می دهد.

  • اتوکلاو دیگی

اتوکلاو دیگی با برخوردرای از حجم های مختلف و عملکری همچون سایر دستگاه های اتوکلاو، عموما در محیط های بیمارستانی مورد استفاده قرار می گیرد.

  • اتوکلاو کشویی

این مدل از اتوکلاو با داشتن ساختاری ساده تر از اتوکلاو رومیزی، مواد و لوازم را با قراگیری بر روی کاست های کشویی خود، استریل می کند. همچنین دارا بودن اتوکلاو کشویی از حجم های ۲، ۵ و ۸ لیتری امکان استفاده از این دستگاه را در مراکز چشم پزشکی و دندان پزشکی فراهم نموده است.

 

ویژگی های اتوکلاو آزمایشگاهی

وجود دستگاه اتوکلاو آزمایشگاهی، با توجه به فعالیت های صورت گرفته در محیط های آزمایشگاه، بسیار ضروری است. این دستگاه آزمایشگاهی بر اساس نوع نیاز مصرف کنندگان در ابعاد گوناگون ۱۰، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ لیتری طراحی می شوند. و به جهت استریل کردن از روش بخار مرطوب، عموما دارای جنس استیل می باشند.

همچنین وجود برد دیجیتال P.W.M و سیستم هایی چون کنترل سطح آب الکترونیکی، کنترل پسماند دمای المنت و کنترل میزان مصرف انرژی بر روی دستگاه، اتوکلاو آزمایشگاهی را به پرمصرف ترین دستگاه آزمایشگاهی تبدیل کرده  است.

عملکرد دستگاه اتوکلاو آزمایشگاهی

عملکرد دستگاه اتوکلاو بدین صورت است که بخار تولید شده در دمای بالا توسط دستگاه از طریق لوله تعبیه شده در اطراف محفظه دستگاه به طرف بالا حرکت کرده و وارد محفظه اتوکلاو می شود و سپس تمامی مواد و لوازمی که در درون محفظه قرار داده شده اند در داخل بخار استریل می شوند و پس از آن به وسیله لوله خروجی از محفظه خارج می شود. محفظه دستگاه مجهز به سیستمی است که مانع خروج بخار از محفظه می‌شود و در زمان بالا رفتن فشار مانع باز شدن درب میشود. در درون دستگاه  نیز یک شیر کنترل کننده فشار تعبیه شده است که فشار داخل محفظه را کنترل می‌کند تا فشار از حد مجاز تجاوز نکند. فشار بخاری که وارد محفظه می شود، بیشتر از فشار معمولی اتمسفر است و به همین دلیل دمای آن در از ۱۲۰ تا ۱۴۰ درجه سانتیگراد متغیر است.

نکته: از آنجایی که کار با دستگاه اتوکلاو آزمایشگاهی تا حدودی خطرناک است لازم است تا افراد حتما در حین و پایان کار، همه نظارت های لازم را انجام دهند و در طی این فرآیند دستگاه را به حال خود رها نکنند.

همچنین لازم است تا مصرف کنندگان یک بار در طول هفته، تمامی بخش ها، دریچه ها و قسمت های داخلی و خارجی این دستگاه را تمیز نمایند.

 

اجزای تشکیل دهنده اتوکلاو

  • برخورداری از دو صفحه دایره ای مدرج شده جهت نشان دادن میزان فشار محفظه (فشار چمبر) و فشار دستگاه
  • داشتن دکمه هایی بر روی بدنه جهت انتخاب مواد مورد نظر (جامد یا مایع) برای استریل شدن
  • وجود یک نمایشگر بر روی بدنه جهت نشان دادن میزان و درجه حرارت
  • برخورداری از قسمتی به نام چمبر که وسایل جهت استریل شدن بر روی سینی هایی در درون آن ها قرار می گیرند
  • مخزن آب، جهت ذخیره آب لازم برای استریل کردن برای مواد داخل دستگاه اتوکلاو آزمایشگاهی
  • اتاقک استریلیزاسیون برای استریل کردن وسایل و مواد که هنگام انجام فرآیند، از بخار پر می شود.
  • داشتن خشک کن هایی به منظور خشک کردن مواد و وسایل استریل شده و رطوبت گیری از آن ها
  • برخورداری از بویلر هایی با توان ۲۲۰۰ وات و حجم ۴۰۰ سی سی، جهت گرم گردن آب برای تولید به بخار
  • مجهز به درب جدا کننده فضای خارجی از فضای استریل شده
  • برخورداری اتوکلاو ازمایشگاهی از دو فشار سنج درونی و داخلی (که فشار سنج بیرونی، فشار بخار اتاقک بیرونی و فشار سنج داخلی یا اتاقک، فشار بخار محفطه استریلیزاسیون را نشان می دهد.)
  • پمپ و مخزن وکیوم که وظیفه آن جمع کردن بخار های آب برگشتی می باشد (این بخار آب به جهت تماس و برخورد با وسایل و مواد در هنگام فرآیند، برای به کار گیری مجدد قابل استفاده نمی باشد.)

نکات مهم جهت استفاده از دستگاه اتوکلاو آزمایشگاهی

  • برای جلوگیری از هرگونه خطرات احتمالی چون سوختگی، بلافاصله پس از اتمام کار اتوکلاو آزمایشگاهی، نمونه ها را از دستگاه خارج ننمایید. ابتدا دستگاه را خاموش کرده و سپس با باز کردن دریچه خروج بخار، فشار دستگاه را به حالت عادی (صفر) برسانید و سپس در دستگاه را باز نمایید.
  • درصورت استریل کردن لوازم آزمایشگاهی، پس از اطمینان کامل از خشک شدن، آنها را از دستگاه اتوکلاو آزمایشگاهی خارج نمایید.
  • به دلیل عدم نفوذ بخار آب در چربی، بهتر است برای استریل کردن لوازم چرب، از دیگر روشهای استریلیزاسیون استفاده نمایید.
  • مدت زمان استریل کردن مواد با یکدیگر متفاوت است. بنابراین با توجه به نوع مواد، تایم استریلیزاسیون اتوکلاو آزمایشگاهی را مشخص نمایید.

به‌عنوان مثال: محلول ها در دمای ۱۲۰ درجه سانتی گراد، تنها به مدت چند دقیقه اتوکلاو می شوند، در حالی که برای استریل کردن مواد و نمونه های عفونی (چون محیط کشت) حداقل ۱ ساعت زمان لازم است.

روش های استریل کردن مواد

فرآیند استریلیزاسیون مواد و تجهیزات آزمایشگاهی، از طریق ۴ روش زیر انجام می شود:

  • بخار مرطوب

در استریل کردن مواد به روش بخار مرطوب، همانند دستگاه اتوکلاو، با کمک بخار اشباع شده فرآیند استریلیزاسیون صورت می گیرد.

  • گرمای خشک

از طریق گرمای خشک، عمل استریل کردن مواد در دمایی بین ۱۴۰ الی ۱۸۰ درجه سانتی گراد انجام می شود.

  • پرتودهی

استفاده از پرتودهی اشعه X (گاما) از دیگر روش های استریل کردن مواد می باشد.

  • گاز اتیلن اکساید

در این روش برای عمل استریل کردن از گاز اتیلن اکساید در دمای ۶۰ الی ۷۰ درجه سانتی گراد استفاده می شود.

 

 

0

 

۵
از ۵
۱۱ مشارکت کننده

نوشته های اخیر

دسته بندی ها

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش